Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

5. Zijn er voldoende aansluitingen?
Naast een kabel voor het tv-signaal, sluit je vermoedelijk ook een settopbox aan voor digitale televisie, een Blu-ray-speler en misschien ook nog een gameconsole.

Drie HDMI-ingangen zijn dan ook een absoluut minimum, maar vier ingangen zijn een veiligere keuze met het oog op de toekomst. Component video is handig als je een Nintendo Wii, een oudere Xbox360 of dito dvd-speler wil aansluiten.

Wil je jouw nieuwe flatscreen-tv aansluiten op een erg recente homecinemaset of av-receiver, kies dan voor een model dat op één HDMI-ingang ook ARC (Audio Return Channel) ondersteunt. Dat spaart alweer een kabel uit.

Heb je al een geluidsset, ga dan na of je toekomstige televisie beschikt over een audio-uitgang die je kan gebruiken. Ideaal is HDMI met ARC, al kan je ook gewoon een digitale (optische of coaxiale) aansluiting gebruiken. Een stereo cinch-aansluiting kan ook, maar die is minder ideaal.
 


6. Ga ik al voor 3D?

Neem gerust van ons aan dat elke 3D-tv ook een goed 2D-toestel is. Enkel de beste toestellen beschikken immers over de specificaties die nodig zijn voor 3D-weergave.

Op zich is dat goed nieuws, want ook op een 3D-televisie zal je voornamelijk naar 2D-beelden kijken. Je gaat de 3D-ervaring al snel beschouwen als een leuk extraatje, dat je reserveert voor een speciale film, een liveconcert of een sportevenement.

Sommige toestellen beschikken wel over de mogelijkheid om 2D-beelden om te zetten naar 3D, maar een aangename kijkervaring levert dat niet altijd op. Het resultaat is sterk afhankelijk van het soort beelden.

Ben je wel gewonnen voor het 3D-verhaal en heb je een iets ruimer budget, ga dan voor een maatje meer. Voor de beste 3D-ervaring ga je namelijk iets dichter bij het toestel zitten, ongeveer tweemaal de diagonaal.

Onthoud ook dat 3D-technologie nog in zijn kinderschoenen staat. Lees: foutloos zijn de toestellen niet. Zo hebben vooral LED-tv’s nog vrij veel last van crosstalk (dubbele randen), al varieert dat van merk tot merk en van scène tot scène. Plasmatoestellen zijn meestal vrij van dat gebrek.

Tot slot geven we nog mee dat sommige toestellen worden verkocht als ‘klaar voor 3D’ of ‘3D Ready’. Dat wil zeggen dat je later een optionele kit met brillen en een IR-transmitter kan aanschaffen waarmee je de televisie omvormt tot een volwaardige 3D-set.

gerelateerde items