Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

7. Hoe belangrijk is de geluidskwaliteit?
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: wie een indrukwekkend geluid wil horen van z’n flatscreen-tv, doet er goed aan om uit te kijken naar een geluidsoplossing op maat. De nieuwste generatie LED-tv’s is simpelweg te dun om er degelijke luidsprekers in onder te brengen.

Om even naar het nieuws, een talkshow of een documentaire te kijken volstaat het geluid dat uit de ingebouwde luidsprekers van de tv komt. Maar als je wil genieten van een overtuigende filmervaring, dan haal je er maar beter een aparte luidsprekerset bij.

in FWD Magazine 33 (nu in de kiosk) testten we een hele reeks soundbars die daar perfect voor in aanmerking komen. In deze test geven we kort aan in welke mate de klank voldoet voor film en muziek, maar hou bovenstaande opmerking daarbij steeds in het achterhoofd.
 


8. Wat kan ik met een ingebouwde mediaspeler doen?

Bijna elke televisie is voorzien van een usb-aansluiting waarin je een usb-stick kan pluggen om jpeg-foto’s en mp3-muziekbestanden weer te geven. Handig als vrienden langskomen en ze vakantiefoto’s willen tonen.

Sommige toestellen kunnen ook zelfgemaakte of gedownloade videobeelden weergeven. Welke formaten ondersteund worden en welke ondertitels correct worden weergegeven varieert van toestel tot toestel - je leest er meer over in onze tests.

Heb je ook videobestanden in high definition op je computer staan, dan zal je al gemerkt hebben dat een typische usb-stick die niet kan opslaan als ze groter zijn dan vier gigabyte. Niet omdat er onvoldoende ruimte is op de usb-stick, maar simpelweg omdat de gebruikte bestandsindeling (FAT32) niet geschikt is voor zulke grote bestanden.

Om dat op te lossen kan je de stick formatteren in de nieuwere NTFS-bestandsindeling die wel grote bestanden aan kan. Kijk wel na of je televisie schijven met deze indeling kan lezen, want dat is niet altijd het geval.

Televisies met een (al dan niet draadloze) netwerkaansluiting en een DLNA-logo hebben vaak ook een ingebouwde netwerkmediaspeler aan boord. Daarmee kan je muziek, foto’s en video’s afspelen van een computer of harde schijf die is aangesloten op het thuisnetwerk.

Jammer genoeg zijn de gebruiksmogelijkheden van die spelers meestal een stuk beperkter dan bij de usb-spelers. Ook daarover proberen we in onze testverslagen duidelijkheid te scheppen.

gerelateerde items