Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

9. Wat heb ik aan internetfuncties?
Ben je een grote fan van teletekst, maar vind je dat het weleens tijd wordt om er een moderne draai aan te geven? Of ben je hopeloos verslaafd aan YouTube? Ga dan voor een toestel met internetfuncties.

Maar let op, niet alle versies zijn gelijk geschapen. Sommige bieden niet meer dan een YouTube- en een Picasa-client (een online fotodienst), terwijl andere het hele internet aan je voeten leggen.

Je mag deze functies niet zien als een volwaardig alternatief voor surfen op je pc, wel als een nieuwe manier om informatie te raadplegen of een spelletje te spelen
 

10. Hoe is het gesteld met het gebruiksgemak?
Tot slot zijn er nog een aantal eigenschappen die het gebruiksgemak kunnen verbeteren.

Een draaivoet is bijvoorbeeld handig als je een tv wil kunnen zien vanuit verschillende hoeken. Een ingebouwde lichtsensor kan het verbruik verlagen omdat die de lichtintensiteit van de tv aanpast aan de lichtomstandigheden in de kijkruimte. Een echte ‘power off’-schakelaar vermijdt sluipverbruik, al is het ‘stand-by’-verbruik van de nieuwste toestellen haast verwaarloosbaar.

Digitale tuners (voor de ontvangst van digitale televisie via de kabel (DVB-C), satelliet (DVB-S) en ether (DVB-T)) maken een aparte settopbox overbodig, althans in Nederland. In België zijn de tuners voorlopig minder belangrijk, tenzij voor je voor satelliet-tv kiest. In dat geval kan je de ingebouwde DVB-S-ontvanger wel gebruiken.

Wie voorbereid wil zijn op de toekomst, doet er echter goed aan om een tv-toestel te kiezen dat van alle tuners is voorzien.Omdat een smartcard noodzakelijk zal zijn voor je abonnementsgegevens, is een CI+-slot te verkiezen boven het minder ondersteunde CI.

Vind je het ook leuk om je favoriete reeksen op te nemen en later te bekijken zodat je de reclame kan overslaan? Dan is een ingebouwde PVR (Personal Video Recorder) ideaal. Bij sommige toestellen zit de harde schijf niet ingebouwd, maar sluit je die aan via een usb-poort. Bovendien kan je dan ook timeshiften (de tv-uitzending even pauzeren, bijvoorbeeld als de telefoon gaat, om nadien weer verder te kijken).

Ook de bediening is uiteraard belangrijk: we verkiezen duidelijke tiptoetsen op de voorkant van een tv boven verdekt opgestelde toetsten aan de zijkant.

Werp ook even een blik op de afstandsbediening: het is de sleutel tot je nieuwe televisie. Alles went, zelfs de meest onhandige remote, maar om al die functies van je nieuwe televisie te bedienen is een doordacht ontworpen exemplaar echt wel aangewezen.
 

5/5
gerelateerde items