Avatar zette 3D dan wel op prominente wijze opnieuw op de kaart, maar één film maakt de lente natuurlijk niet. En zonder een stevig en blijvend 3D-aanbod heb je weinig aan een 3D-scherm... Filmproducenten en de makers van tv-series kijken op hun beurt dan weer naar de penetratiegraad van 3D-toestellen in de markt.


Zolang die penetratiegraad te laag is, zijn de noodzakelijke (grote) investeringen voor een 3D-productie niet erg aantrekkelijk. Het typische kip-of-het-ei-probleem, met andere woorden.

In de filmzalen is 3D nochtans een stevige publiekstrekker (al lijkt ook daar de laatste tijd niet alles rozengeur en maneschijn te zijn), en bijgevolg zijn 3D-films ook winstgevend voor de studio’s. In de bioscoopzalen mag je dit jaar alvast om en bij de dertig 3D-films verwachten.

Daar zitten klinkende namen bij als Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, Harry Potter and the Deathly Hallows Part Two en Conan. Een goed overzicht vind je op www.3dmovielist.com/list.html. Uiteraard verovert ook de porno-industrie de 3D-wereld. In Hongkong overtroefde de film 3D Sex And Zen: Extreme Ecstasy zelfs het box-office record van Avatar.

Het zal vermoedelijk ook niet al te lang duren voor je die bioscoopfilms op 3D Blu-ray kan aanschaffen. Wij staken alvast ons licht op bij een aantal filmstudio’s en kwamen terug met de lijst die je onder aan deze pagina ziet. Televisiemakers van hun kant zien wel brood in 3D-content, maar ook hier zijn de zware investeringen en het gebrek aan personeel dat weet hoe het 3D-content moet maken een tijdelijke hinderpaal.

Welke content het verschil gaat maken is nog niet duidelijk. Sportevenementen en films hebben televisie al sinds de zwart-witperiode groot gemaakt, maar het is duidelijk dat niet alle sportevenementen een echte meerwaarde krijgen in 3D. Zwemwedstrijden lijken ons bijvoorbeeld zinloos in 3D, en zelfs van de meerwaarde voor tennis en voetbal zijn we niet helemaal overtuigd.

Wat er wel erg boeiend zou uit kunnen zien in 3D, zijn alle sporten waar de tegenstanders vrij dicht bij elkaar staan, op een beperkt terrein werken en/of waar je als toeschouwer dicht bij kan staan. Denk maar aan sporten zoals schermen, boksen, judo, karate of gymnastiek. Concerten en documentaires zijn eveneens geschikte kandidaten voor een 3D-aanpak.

De BBC is alvast aan een 3D-versie van Walking with Dinosaurs bezig. Spectaculaire tv-reeksen zoals Battlestar Galactica, Lost, Heroes of Rome lenen zich uiteraard ook perfect tot een 3D-aanpak.
 

Koopgids: Welke 3D-content is vandaag beschikbaar?