Welke HDMI-kabel heb ik nodig voor mijn 3D-televisie? Is elke kabel geschikt voor Full HD-beelden? En loont het de moeite om een klein fortuin aan een HDMI-kabel te besteden? Het zijn maar enkele van de vele vragen rond HDMI-bekabeling die wekelijks in onze elektronische postbus belanden.


Nochtans is het vrij eenvoudig om na te gaan welke technologische garanties een HDMI-kabel biedt. De HDMI Organisation heeft immers vijf labels ontwikkeld die verwarring bij de consument moeten voorkomen en het aantal onbeantwoorde vragen moeten beperken.

Dit zijn de vijf labels:

De vijf labels voor HDMI-kabels

Standaard HDMI-kabel
Deze kabel is getest voor de transmissie van 1.080i- en 720p-video. Voor een moderne televisie en Blu-ray-speler is deze norm niet echt nuttig, aangezien je echt wel 1.080p wil kunnen verzenden over je HDMI-kabels. Of dat laatste ook echt kan met kabels die van dit label voorzien zijn, wordt hier niet gegarandeerd.

Standaard HDMI-kabel met ethernet
Voor dit label geldt exact hetzelfde verhaal als hierboven, maar er is één groot een verschil: naast de transmissie van beeld en geluid maken deze kabels ook netwerkverkeer mogelijk.

HDMI-kabel voor de auto
Kabels met dit label zijn niet bedoeld voor gebruik in de woonkamer. Ze zijn specifiek ontwikkeld voor gebruik in de auto, wat zich onder meer uit in een andere connector. Daardoor kan je ze niet combineren met een normaal tv-toestel of een Blu-ray-speler.

Hogesnelheids-HDMI-kabel
Zoals we net al vermeldden, garandeert een standaard HDMI-kabel niet eens een vlotte transmissie van 1.080p-beeldmateriaal. Deze hogesnelheidsvariant doet dat wel, zelfs voor 4K-beeldmateriaal. Verder garanderen kabels met dit label ook een goede afhandeling van 3D-materiaal, en ondersteunen ze ‘Deep Color’.

Hogesnelheids-HDMI-kabel met ethernet
De naam zegt het zelf al: deze kabel is identiek aan z’n broertje hierboven, maar voegt er ook nog een ethernetkanaal aan toe. Daarmee beschikt hij meteen over de meest complete featureset die momenteel verkrijgbaar is.

De vijf soorten HDMI-kabels