Vanavond gaat Apple onthullen wat het met zijn gigantische spaarpot van 100 miljard dollar gaat doen. Een piste is dat de iPadbouwer een tv-fabrikant overneemt.

Er wordt reeds lang gefluisterd dat Apple zijn zinnen heeft gezet op het uitbrengen van een televisie, al is daar nooit echt iets concreet van bekendgemaakt. Maar als het bedrijf echt dergelijke plannen heeft, zou de overname van een tv-fabrikant een logische stap zijn. Of toch in de ogen van bepaalde Apple-watchers.

Kandidaten om over te nemen zijn er zeker. Hoewel bepaalde merken het heel goed doen – en denk dan vooral aan Samsung en LG – zijn er eveneens aardig wat tv-bouwers die het moeilijk hebben. Zowel Panasonic als Sony voorspellen dat ze dit jaar recordverliezen gaan draaien op hun tv-afdelingen. Ook Sharp heeft het lastig.

Maar voor Apple zou de overname van een grote tv-fabrikant of televisieafdeling van een groter concern een ware trendbreuk zijn. Het bedrijf neemt weliswaar vaker firma’s over, maar meestal zijn dat kleinere ondernemingen die over specifieke technologie beschikken. Dit lijkt eerder een filosofische beslissing, maar geld heeft Apple genoeg. De spaarpot is enorm aangedikt door het succes van de iPhone en iPad, en vooral omdat Apple zeer sterk is in scherpe deals te sluiten met toeleveranciers. Daardoor heeft het bedrijf marges waar andere elektronicabedrijven enkel van kunnen dromen.

Welke plannen Apple vanavond voorstelt voor zijn spaarpot is dus nog onduidelijk. Mogelijk gaat het een deel uitkeren als dividend, iets wat Apple-baas Tim Cook al hintte. “Het is meer geld dan we nodig hebben”, merkte Cook zo onlangs nog op. Dat laatste keer dat Apple geld uitkeerde aan zijn investeerders is ondertussen 16 jaar geleden. Toen was een Apple-aandeel ongeveer 38 dollar waard, nu (na splitsing) bijna 600 dollar.