Op IFA was er heel wat te doen rond HLG, of Hybrid Log Gamma. Deze nieuwe standaard voor HDR zal instrumentaal zijn om HDR-beeld in tv-uitzendingen te tonen. De bestaande standaarden HDR10 en Dolby Vision zijn daarvoor immers slecht geschikt.

Hoezo? Zijn HDR10 en Dolby Vision dan slechte standaarden? Absoluut niet, maar voor tv-zenders zijn ze een enorme belasting, want ze vragen extra bandbreedte, en kosten dus meer geld. Een HDR10-stream kan niet op een gewone tv afgespeeld worden. Een tv-zender die deze standaard wil gebruiken moet dus twee stromen uitsturen: een voor gewone tv’s, en een voor HDR-tv’s. Dat kost dubbel zo veel bandbreedte. Dolby Vision kan met een andere aanpak werken: een base layer die gewone SDR-content (Standard Dynamic Range) bevat, en een enhancement layer die voor HDR-saus zorgt op HDR-tv’s. Helaas is Dolby Vision niet erg populair in de markt, en er moet betaald worden voor het gebruik ervan.

Daarom zweeft er al geruime tijd een voorstel rond om een derde standaard te gebruiken voor tv-uitzendingen. Die is gebaseerd op werk door de BBC en NHK (de nationale zender van Japan), is rechtenvrij, en kan gratis gebruikt worden door zowel de tv-fabrikanten als de uitzenders. Het concept is het gebruik van een videostroom die zowel door SDR- als HDR-tv’s gelezen kan worden, die voor beide goede resultaten geeft. Zo hoeven zenders slechts één stroom te voorzien, die door iedereen gebruikt kan worden.