Toon alles (5)
Eric  Beeckmans

Hoe werkt het?

De belangrijkste factor in HDR is de EOTF (Electro Optical Transfer Function). Dat is de curve die toont hoe het elektrisch signaal omgezet wordt in licht. Voor SDR-content gebruiken we daar al jaren, ietwat onjuist, de naam ‘gamma-curve’ voor. Voor HDR gebruiken we daar nu een nieuwe curve voor, namelijk de PQ (Perceptual Quantizer). Op een grafiek zie je onmiddellijk hoe verschillend die twee zijn. De donkerblauwe curve (rec.709) is de traditionele gamma-curve. Die topt op een bepaald punt, waarna alle informatie die nog helderder zou moeten zijn geclipt wordt. Met andere woorden: zeer helder HDR content wordt door deze curve gewoon als wit getoond, zonder enige nuance. De PQ-curve is in lichtblauw weergegeven. Die gebruikt een logaritmische curve, en verschilt drastisch van de SDR-curve.

Het voorstel van de BBC (gele curve) combineert beide: in de donkere delen van het beeld (op de x-as tussen 0, en 0,5) volgt de curve lange tijd perfect de traditionele SDR-curve. Daarna schakelt de curve naar een logaritmisch model om de hogere helderheden te kunnen tonen zonder clipping. Vandaar ook de naam: Hybrid Log Gamma, of HLG.

Een videostroom die zo gemaakt wordt zou zowel op SDR- als HDR-schermen weer te geven zijn, en een zeer goed compromis vormen. In beide gevallen kan het iets beter, maar in de praktijk zal het verschil beperkt zijn. 

2/2
gerelateerde items