Windows Phone is een erg elegant platform, maar het blijvend gebrek aan apps is een handicap die op termijn zware gevolgen kan hebben. Alle Android-apps op je Windows phone kunnen gebruiken, zou een enorme stap vooruit zijn. Er wacht Microsoft een lastige beslissing.

Kijk naar iets eenvoudig zoals Flappy Bird. De app was beschikbaar op iOS en Android, maar niet op Windows Phone, terwijl het vermoedelijk toch geen complexe toepassing is. Microsoft heeft het duidelijk moeilijk om ontwikkelaars aan te sporen voor het Windows Phone-platform te schrijven. 200.000 Apps in de store, vergelijk dat met meer dan een miljoen apps in zowel de iOS als de Android-store.

Als het Windows Phone platform ooit nog iets wil betekenen is een inhaalmaneuver noodzakelijk. Volgens geruchten die The Verge opving overweegt Microsoft daarom het gebruik van Android-apps mogelijk te maken, op je Windows Phone. De plannen zijn in een zeer vroeg stadium en zouden ten vroegste ergens in 2015 materialiseren, samen met Windows 9.

Het idee lijkt voor de hand liggend, maar dat is maar schijn. In de eerste plaats moet de integratie tussen de Google Play Store en de Windows Phone omgeving erg goed zijn. Je wil als gebruiker niet het gevoel dat je aanmoddert met twee besturingssystemen naast elkaar. Idealiter zou je zelfs niet in verschillende app-stores moeten aankloppen. Maar laten we voorlopig veronderstellen dat dit kan. Dan nog staat Microsoft voor een aantal dilemma's.

Als ontwikkelaars weten dat hun Android-app ook op Windows phone draait, waarom zouden ze dan nog tijd investeren in een echte Windows Phone-versie? Zelfs al zou die optimaler gebruik maken van het platform? Microsoft jaagt zo nog meer ontwikkelaars weg van zijn platform, en dat is niet het beoogde objectief.

Maar ook de gebruikservaring kan hieronder lijden. Android-apps zullen het Windows-Phone platform in sommige gevallen maar pover benutten, en als er iets belangrijk is op een smartphone dan is het gebruiksgemak.

Maar als Microsoft meer klanten wil trekken naar zijn cloud-diensten dan zal het Windows Phone toch aantrekkelijker moeten maken. Als consumenten meer naar Windows Phone grijpen omdat er nu ook Android-apps op staan, dan heeft Microsoft zijn doel bereikt. Voor de goede orde, dit idee is niet nieuw. Ook Blackberry heeft dit geprobeerd. Maar Microsoft is natuurlijk iets schokbestendiger dan de verloren gegagne glorie van Blackberry. Mocht het succes uitblijven is Microsoft niet ten dode opgeschreven.

En dan is er natuurlijk de Nokia Normandy (lees hier). Een Nokia die visueel wel op een Windows Phone lijkt, maar onderliggend een 'fork' van Android als besturingssysteem gebruikt. Het gaat wel om een instapper en of hij echt alle Android-apps zal draaien is twijfelachtig. Maar ook hier lijkt de keuze eerder te zijn om klanten naar de Microsoft cloud-diensten te trekken. En wie begint bij deze instapper is bij de volgende upgrade misschien meer geneigd een Windows Phone te kiezen, zeker als die dan Android-apps draait.