Een deal met de vier grootste platenlabels maakt van Last.fm een webradiostation met de grootste speellijst ter wereld. Het muziekportaal presenteerde woensdag een nieuwe dienst waarmee iedereen gratis online kan luisteren.

De site was al uitgegroeid tot lieveling van muziekliefhebbers met een online gemeenschap die aan de hand van persoonlijke voorkeur nieuwe artiesten aanreikte uit haar database en direct afspeelde. Gebruikers konden hun mediaspeler via een gratis programma aan hun Last.fm-profiel koppelen, waarna afgespeelde muziek aan hun profiel werd toegevoegd.

Een licentieovereenkomst met de ‘Grote Vier’ (EMI/Universal Music/Warner/Sony BMG) en 150.000 andere labels en artiesten verandert het portaal in een muziekdienst waar elk gewenst nummer gratis kon worden afgespeeld. De dienst ging woensdag van start in Amerika, Duitsland en Groot-Brittannië en moet daarna de rest van de wereld bereiken.

Wel reclame

Er zitten wel wat haken en ogen aan de “beste jukebox ter wereld”, zoals medeoprichter Martin Stiksel het formuleert. Bij elk nummer worden reclameboodschappen weergegeven, een lucratieve inkomstenbron voor Last.fm-eigenaar CBS. Een gebruiker mag een nummer maximaal drie keer gratis afspelen; daarna wordt hij naar webwinkels als iTunes en Amazon verwezen. Last.fm vertelt dan ook over zijn nog te starten abonnementsservice.

De muziekgemeenschap laat onafhankelijke artiesten niet in de kou staan. Zij kunnen eigen muziek uploaden en als ze mensen zover krijgen naar hun muziek te luisteren, krijgen ze een deel van de advertentieopbrengsten.

Door de deal van Last.fm trekt Pandora, een vergelijkbaar project dat door licentieconflicten alleen nog in de VS mag uitzenden, aan het kortste eind. Vorige week sloot het zijn deuren in Groot-Brittannië, het laatste land waar het nog kon uitzenden. GlobalPandora, waar wij eerder over schreven, heeft de deuren voor niet-Amerikanen weer opengebroken. Tot de dienst deze speler onklaar maakt, kunnen muziekliefhebbers ook hier terecht voor gratis online muziek, al moeten ze wel een fictieve Amerikaanse postcode opgeven.