FWD vroeg aan drie lezers om een HTC Sensation XE uitgebreid te testen en hun ervaringen op te tekenen. Hieronder vind je de bespreking van Tom Van Raemdonck uit Meise. Vind je dit de beste van de drie reviews, klik dan hier om naar Facebook te gaan en druk op de 'vind ik leuk'-knop. Je maakt dan zelf kans om een Sensation XE te winnen.

Onder de mensen die een van de lezerstesten van de HTC Sensation XE leuk vinden, verloten we op 26 januari 2011 om 23u59 een van de smartphones. (De andere twee lezersreviews vind je door hier en hier te klikken)

De HTC Sensation XE is op vlak van multimedia HTC’s paradepaardje. Uitgerust met Beats Audio belooft HTC de muziekfanaat een ware muzikale trip. Of HTC aan deze verwachtingen kan voldoen, lees je in deze review.

Eerste indruk
Het eerste wat opvalt als je deze smartphone vasthebt, is het speelse design dat HTC hanteert. Helemaal zwart met hier en daar een rode toets, die de aanwezigheid van Beats Audio benadrukt. Het grote qHD-scherm geeft de kleuren levendig weer, maar is op maximum helderheid ietwat fel, waardoor de kleuren iets fletser worden. Ondanks het grote 4,3 inch scherm ligt de Sensation XE wel goed in de hand.

Onder de moterkap bevindt zich een 1,5 GHz dual-core processor die je HD-vertier kan verwerken zonder enige vertragingen. Deze haalt zijn energie uit de 1730 mAh Lithium-ion batterij, die de gemiddelde gebruiker 36 uur zonder lader zou moeten stellen. Op de achterkant is er een 8 MP camera geplaatst, die ook kan filmen in 1.080p, en vooraan is er nog een VGA-cameraatje om je gezicht te delen met een andere videobeller. Om alle media op te kunnen slaan, is er 1 GB intern geheugen, uitbreidbaar met een SD-kaartje.

Sense 3.0
Als je het toestel de eerste keer opstart, loodst een wizard je met eenvoudige stappen door de eerste instellingen. De Sensation draait Android Gingerbread met daarover de overlay van HTC, genaamd HTC Sense 3.0. Deze Sense maakt de telefoon gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor mensen die pas nieuw zijn in de smartphonewereld. Hiermee doorbreekt HTC de valse veronderstelling dat het androidplatform niet geschikt is voor de grote massa.

Sense brengt ook enkele grafische oogsnoepjes met zich mee. Zo is er een vloeiend 3D-effect als je wisselt tussen bureaubladen, die je kan volproppen met allerhande widgets en apps. Als je de statusbalk naar beneden sleept, kan je snel aan de veelgebruikte instellingen of kun je je laatst gebruikte apps terug opstarten.

Eén van de handigste features van Sense is het personaliseerbare unlock-screen. Je kan zelf vier apps kiezen, die je snel kan opstarten door ze van je unlock-screen in de cirkel onderaan te slepen. Je kan als achtergrond het weer tonen, de aandeelkoersen overzien of zelfs enkele foto’s uit je fotoalbum voorbij doen vliegen.