FWD en Samsung nodigden een lezer uit om IFA van dichtbij mee te maken. Wat hij zag was een interessante maar ook vreemde wereld.

Het is niet vanzelfsprekend om als leek de persvoorstellingen en events mee te maken die de grote IFA-beurs vooraf gaan. De interesse is groot en de producenten willen de juiste mensen bereiken waardoor de plaatsen beperkt zijn. Iets dat we op de eerste dag al snel ondervonden.

Woensdag 29 augustus – Samsung Mobile Unpacked
Berlijn is helemaal klaar voor de massa mensen die de volgende dagen het mekka van de elektronica zullen bezoeken: IFA-vlaggen wapperen langs de straten, grote spandoeken van bekende merken hangen langs de gebouwen en de marketeers van Mediamarkt verwerken de beurs zelfs in hun advertenties. We zijn dan ook in de juiste sfeer als we aankomen aan de unieke Tempodrom voor de eerste kennismaking met de nieuwe producten van Samsung.

Hier wordt pas duidelijk hoeveel mensen belangstelling hebben voor dit evenement; niet alleen de Europese pers maar ook opvallend veel Aziatische geïnteresseerden zijn present. Er zijn zelfs zoveel aanwezigen dat er niet voldoende zitplaatsen zijn in de Tempodrom, zodat er op het laatste moment nog voorbereidingen worden getroffen om buiten een livestream mogelijk te maken. De vertraging die dit met zich meebrengt stelt het geduld van de pers op de proef, maar uiteindelijk mogen de nieuwsgierigen toch binnen.

De details van de verschillende producten kan je elders op deze website terugvinden, maar de manier waarop deze aan het publiek getoond worden, kan je nog het best vergelijken met een filmfestival zoals Cannes. Hier zijn de smartphones en tablets de sterren, die eveneens onthaald worden met een applaus van de fans, en de vertegenwoordigers van Samsung zijn de fiere regisseurs die hun werk komen voorstellen.

Dit doen ze één voor één op een uitstekende manier, niet als professionele sprekers maar wel als vakmensen met een passie voor hun eigen producten, een constante doorheen deze reis trouwens. De goochelaar die de kleine pauzes opvult daarentegen, kunnen we minder smaken.