Google komt niet enkel met verbeterde Chromecast-toestellen, maar ook met nieuwe Nexus-telefoons. De Nexus 5X en 6P worden respectievelijk door LG en Huawei gebouwd, en draaien de vernieuwde Android 6.0 'Marshmallow'.

De 5X is van de twee de meer toegankelijke. Het is al even geleden dat LG een Nexus-telefoon leverde, maar het is geen toeval dat die eer in dit geval weer bij de Koreanen toekwam. De Nexus 5 was wellicht de populairste Nexus ooit en de bedoeling is duidelijk dat de 5X deze topper opvolgt. Al is alles relatief: de Nexus-telefoons zijn bedoeld als uithangborden voor een nieuwe Android-versie en eigenlijk verkopen ze nooit in de aantallen van meer mainstream-modellen.

 

 

Zoals altijd bieden de Nexus-telefoons uitstekend waar voor geld. De 5X komt met een 5,2 inch Full HD-scherm, goed voor een ppi-waarde van 424, dat beschermd is met een laag Corning Gorilla Glass 3. Onder de motorkap vinden we een Snapdragon 808-chipset en en Adreno 418, met 2 GB werkgeheugen ter ondersteuning.

Met de G3 en G4 pakte LG al uit met zeer goede camera's die dankzij een scherpstelsysteem op basis van een laser én een klein diafragma heel knappe foto's konden maken. Ook de Nexus 5X krijgt de laserbehandeling, al is het diafragma van f/2.0 minder indrukwekkend dan de f/1,8 van de LG G4. De 12,3 megapixelcamera is trouwens ook geschikt voor 4K.