Volgende maand vindt het Mobile World Congress plaats in Barcelona en LG zal daar de LG Watch Urbane onthullen. Het nieuwe horloge doet sterk denken aan de G Watch R, een smartwatch die LG vorig jaar op de markt bracht, maar gaat voor een meer formele uitstraling ten opzichte van de R die vooral bedoeld was voor de meer actieve gebruiker.

Het verschil met de R zit hem dus vooral in de behuizing; de Urbane is LG's eerste volledig metalen Android Wear-apparaat. De roestvrij stalen behuizing is verkrijgbaar in een gepolijst zilver en een gouden afwerking en wordt aangevuld met lederen band voor een klassieke look. Overigens kan de meegeleverde band vervangen worden door een eigen 22mm brede band naar keuze.

Verder is de smartwatch gevormd rondom hetzelfde 1,3-inch full circle P-OLED scherm als de G Watch R, maar heeft deze een smaller frame, waardoor slanke lijnen ontstaan. Het dunnere profiel maakt hem geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Hij wordt aangestuurd door een intuïtieve touch-based user interface en is compatibel met smartphones die Android 4.3 en hoger ondersteunen.

Nog een overeenkomst met de G Watch R is de photoplethysmography (PPG) die de hartslag en gemiddelde hartslag van de drager meet tijdens het sporten. De Always-On ambient-modus geeft de tijd op het display ten allen tijde weer in de gedimde modus en dat moet de levensduur van de batterij ten goede komen.

De Urbane is volgens het merk niet alleen bedoeld als gadget, maar ook als alledaags accessoire. Met de verkoop van smartwatches gaat het overigens momenteel nog niet super, maar ook zeker niet slecht.

Marktonderzoeker Canalys schat dat er het afgelopen jaar 720.000 Android Wear-horloges verkocht zijn, waarbij de voorganger van de Urbane het relatief prima gedaan zou hebben.

De verdere details plus de prijs zullen op het moment van beschikbaarheid worden aangekondigd. Meer informatie over de nieuwe smartwatch zal ongetwijfeld volgens tijdens het MWC, maar de onderstaande specificaties zijn alvast vrijgegeven.