Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Ultra HD en meer kleuren

Ook LG stopt Ultra HD in het grootste deel van zijn lineup. We vinden 31 nieuwe UHD modellen, tegen 18 Full HD modellen. Dat is op zich natuurlijk geen verrassing, maar een eenvoudige bevestiging dat Ultra HD een blijver is.  Gebogen schermen zijn dan weer wel een uitzondering voor LG. Naast de OLED-tv (waarover verder meer), is enkel de UG870V voorzien van een gebogen scherm.

Een breder kleurbereik, niet echt een nieuwigheid, maar wel sterk in de aandacht dit jaar, vinden we terug op twee modellen: de UF950V en UF860V. Op CES liet LG optekenen dat het zowel Quantum Dot technologie als Wide Color leds ging gebruiken om dat breder kleurbereik aan te bieden. Dat gebeurt overigens beide onder de naam ‘ColorPrime’. Voorlopig lijkt LG dus geen al te groot onderscheid te maken tussen beide. De twee modellen in kwestie gebruiken evenwel Wide Color Leds. LG claimt op deze twee modellen een kleurbereik dat 89% van de DCI-norm (die gebruikt wordt in de cinemazaal) haalt. Dat is alvast iets minder dan wat de competitie beweert te halen, maar hoe belangrijk dat is moet nog blijken. Mogelijk komt er in het najaar een model bij dat Quantum Dots gebruikt.

Over HDR (High Dynamic Range) liet LG minder informatie los. Een aantal modellen beschikt over ‘Ultra Luminance’ technologie, waarbij met behulp van local dimming en beeldanalyse de piekhelderheid hoger kan gaan in heldere delen en zwart donkerder kan zijn in donkere delen van het beeld. Tot daar geen verrassingen, al vinden we Ultra Luminance niet terug in de specificatielijsten. Hoe oog is de piekhelderheid? Volgens LG tussen de 440 en 520 nits. Dat is zeker helderder dan een conventionele televisie, en in lijn met de claim van Panasonic. Maar dus ruim onder de 1.000 nit die Samsung beweert te halen.  Bovendien kiest LG erg duidelijk voor Edge Led achtergrondverlichting op alle UHD-modellen. Dat betekent slanke toestellen, maar beperkte mogelijkheden op vlak van local dimming. Een direct led achtergrondverlichting kan veel fijner onderverdeeld worden, en dus betere resultaten voorleggen. Afwachten dus hoe goed deze schermen het zullen doen.

gerelateerde items