Een mediagateway brengt al uw digitale bestanden naar de woonkamer. Deze Kiss doet er ook nog eens een dvd-speler bij. Dat maakt er een erg veelzijdig toestel van.

Mediagateways zijn sinds enige tijd helemaal geen uitzonderlijke verschijning meer. Kiss, ondertussen overgenomen door Linksys, zet met deze kleine gateway echter een toestel in de markt dat een aantal opvallende extra's vertoont.

We beginnen ons overzicht met de aansluitbaarheid. Daar scoort het toestel uitstekend met zowat het volledige scala aan aansluitingen: voor beeld is er HDMI 1.2, RGB over Scart, component video, s-video, en composiet video. Voor geluid is er niet alleen stereo cinch, maar ook digitale audio via een coaxiale of optische aansluiting. Voor de netwerkaansluiting kunt u opteren voor een bedraad of draadloos netwerk. Een USB-aansluiting maakt de lange lijst volledig.

Tijdens onze tests kunnen we zonder problemen op het met WPA beveiligde draadloze netwerk aansluiten. Tijdens het afspelen hebben we absoluut geen last van netwerkproblemen. Wie bij de start van een bestand snel vooruit wil spoelen, moet wel even geduld hebben terwijl de Kiss zijn buffer vult. Dat is mooi zichtbaar op het kleine lcd-scherm, waar een teller tot 100 oploopt. Zo weet u exact wat er aan de hand is en hoe lang u nog moet wachten. Dat is overigens zelden langer dan een tiental seconden.

HD-bestanden
Wat ondersteunde formaten betreft, kunnen we stellen dat de lijst indrukwekkend is. Naast Mpeg1, Mpeg2, Divx/Xvid en WMV ondersteunt de Kiss H.264, de videocodec van de laatste generatie. Dat is eerder uitzonderlijk en een aangename verrassing. Het toestel doet het ook prima met heel wat van de meer exotische varianten van Divx. Voor externe ondertitels is er ondersteuning van verschillende formaten. Bovendien kan het toestel zonder problemen HD-bestanden afspelen, zowel 720p als 1080p. Dat gaat echter vreemd genoeg niet met Divx-bestanden, maar wel met de andere codecs.

Het spreekt ook voor zich dat u HD-bestanden niet over een draadloos netwerk moet proberen te streamen, want dat leidt onvermijdelijk tot schokken. In sommige WMV-bestanden loopt het mis als we vooruit willen spoelen. De speler springt soms terug naar het begin van het bestand, of stopt met afspelen. En af en toe loopt het ook mis met de scaling, zodat bestanden in 4:3-formaat toch naar 16:9 worden uitgerekt.