Universele afstandsbedieningen liggen in de supermarkt voor vijftig euro. Maar wie een stapje verder wil gaan, belandt al snel bij geavanceerde versies die verschillende toestellen aansturen, programmeerbaar zijn en evenveel kosten als een kleine computer.

De nieuwe Harmony 1000 van Logitech heeft de dimensies van een stevige rekenmachine, prachtig afgewerkt in metaal, waarvan het grootste deel wordt ingenomen door een 3,5 inch aanraakscherm. Naast het scherm vinden we vier knoppen, een multifunctionele menuknop en knoppen voor het volume en de kanalen. Ietwat verborgen onder het scherm vinden we nog vier verzonken knoppen voor zogenaamde 'activiteiten'.

Het scherm heeft een uitstekende helderheid en is onder bijna alle omstandigheden goed leesbaar. Leuk detail: als u het toestel kantelt, roteert het scherm automatisch mee. U kunt ook uw eigen beelden als achtergrond op het scherm tonen. Maar de beelden die Logitech meelevert, blijken een stuk makkelijker te werken.

De Harmony 1000 wordt geleverd met een herlaadbare lithium-ionbatterij en een dockingstation waarmee het toestel meteen ook is op te laden. Het instellen van de Harmony 1000 gebeurt zoals bij alle Harmony-afstandsbedieningen: u plugt het toestel met een USB-kabel in uw computer en u programmeert het toestel volledig op uw scherm. Daarbij kunt u gebruikmaken van de online databank met commando's, waarvan we veilig kunnen stellen dat vrijwel elk ooit geproduceerd toestel erin aanwezig is.

U kunt vanzelfsprekend ook zelf commando's leren en elke knop en schermfunctie een eigen taak geven. Meteen merkt u waarmee de Harmony 1000 zich onderscheidt van een typische, langwerpige afstandsbediening.

De Harmony 1000 heeft erg weinig 'echte' knoppen. Dus programmeert u vooral wat er op het scherm gebeurt. Het hoofdscherm kan zes activiteitenknoppen bevatten en dat blijkt de ruggengraat van dit toestel. Een activiteit is een serie commando's over meerdere toestellen. Zo kunt u onder de noemer 'Bekijk dvd' bijvoorbeeld uw dvd-speler inschakelen, uw televisie aanzetten en naar het juiste kanaal schakelen, en uw versterker naar de dvd-input switchen. De Harmony 1000 is een ideaal toestel om die activiteiten aan te duiden.