Redactie

Logitech Harmony 1000

Universele afstandsbedieningen liggen in de supermarkt voor vijftig euro. Maar wie een stapje verder wil gaan, belandt al snel bij geavanceerde versies die verschillende toestellen aansturen, programmeerbaar zijn en evenveel kosten als een kleine computer.

De nieuwe Harmony 1000 van Logitech heeft de dimensies van een stevige rekenmachine, prachtig afgewerkt in metaal, waarvan het grootste deel wordt ingenomen door een 3,5 inch aanraakscherm. Naast het scherm vinden we vier knoppen, een multifunctionele menuknop en knoppen voor het volume en de kanalen. Ietwat verborgen onder het scherm vinden we nog vier verzonken knoppen voor zogenaamde ‘activiteiten’.

Het scherm heeft een uitstekende helderheid en is onder bijna alle omstandigheden goed leesbaar. Leuk detail: als u het toestel kantelt, roteert het scherm automatisch mee. U kunt ook uw eigen beelden als achtergrond op het scherm tonen. Maar de beelden die Logitech meelevert, blijken een stuk makkelijker te werken.

De Harmony 1000 wordt geleverd met een herlaadbare lithium-ionbatterij en een dockingstation waarmee het toestel meteen ook is op te laden. Het instellen van de Harmony 1000 gebeurt zoals bij alle Harmony-afstandsbedieningen: u plugt het toestel met een USB-kabel in uw computer en u programmeert het toestel volledig op uw scherm. Daarbij kunt u gebruikmaken van de online databank met commando’s, waarvan we veilig kunnen stellen dat vrijwel elk ooit geproduceerd toestel erin aanwezig is.

U kunt vanzelfsprekend ook zelf commando’s leren en elke knop en schermfunctie een eigen taak geven. Meteen merkt u waarmee de Harmony 1000 zich onderscheidt van een typische, langwerpige afstandsbediening.

De Harmony 1000 heeft erg weinig ‘echte’ knoppen. Dus programmeert u vooral wat er op het scherm gebeurt. Het hoofdscherm kan zes activiteitenknoppen bevatten en dat blijkt de ruggengraat van dit toestel. Een activiteit is een serie commando’s over meerdere toestellen. Zo kunt u onder de noemer ‘Bekijk dvd’ bijvoorbeeld uw dvd-speler inschakelen, uw televisie aanzetten en naar het juiste kanaal schakelen, en uw versterker naar de dvd-input switchen. De Harmony 1000 is een ideaal toestel om die activiteiten aan te duiden.

,
Harmonieus?
We testen de Harmony 1000 in een thuisbioscoopopstelling, waar we zowel naar televisie willen kijken, films willen afspelen als ons XP-mediacenter willen bedienen.

Het instellen van de afstandsbediening op pc gaat vlot zolang u de wizard volgt. Maar daarmee bent u er nog niet. U zult de laatste functies en sequenties steeds handmatig moeten instellen. En hier blijkt het installatieprogramma toch een stuk taaier. Een doorwinterde gebruiker zal z’n weg wel vinden, maar dit is geen voer voor wie na dertig minuten universeel wil zappen.

We zijn ook niet onverdeeld enthousiast over de activiteiten. Die werken perfect als uw toestellen allemaal in de juiste stand staan, maar in de praktijk eindigt de sequentie meestal in een chaos en moeten we de toestellen individueel aansturen. En dat blijkt een zwakke plek van de Harmony 1000.

Omdat het kastje erg weinig harde knoppen heeft, is het niet zo makkelijk om er gewoon mee te zappen of andere instellingen aan te passen. Bovendien ligt een vierkant kastje nu eenmaal minder goed in de hand dan een staafvormige afstandsbediening. Logitech levert optioneel een RF-module (149 euro), die uw infrarode signalen omzet in een radiosignaal en dan, via een zendertje, weer terug naar infrarood gaat. Daarmee kunt u ook toestellen die in een kast staan aansturen.

Logitech Harmony 1000

Prijs: 399 euro (juli 2007)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.