De synergie tussen huiskamer en pc-wereld heeft maar één nadeel: het aantal afstandsbedieningen stijgt met ieder apparaat dat je toevoegt. Gelukkig bestaat er zoiets als een universele afstandsbediening. De Logitech Harmony 900 is zeker een van de betere exemplaren.

De Harmony 900 is de opvolger van de populaire Harmony One. Aan de zapper zelf is weinig veranderd. Vier extra toetsen brengen het totaal nu op 44. De nieuwe toetsen zijn rood, groen, geel en blauw: de toetsen die veel settopboxen, dvd-recorders en Blu-rayspelers gebruiken. Omdat elke toets een specifieke vorm heeft, vind je na verloop van tijd zelfs zonder te kijken snel de juiste toets. Wel vinden we de ‘terug/back’-toets net iets te klein.

Touchscreen scherper
Ook het fraaie aanraakscherm is vernieuwd, en ziet er nu iets scherper uit. Dit schermpje biedt plaats aan de minder gebruikte functies van een apparaat. Je kunt echter ook eigenhandig zenderlogo's programmeren, wat zappen sneller en vooral leuker maakt.

Je programmeert deze Harmony met behulp van de bijgeleverde, erg gebruiksvriendelijke software. Logitech beschikt over een database van meer dan vijfduizend merken en 225.000 toestellen die je met de Harmony kunt besturen. De software stelt daarna zelf een aantal ‘activiteiten’ voor zoals ‘luister naar de radio’, of ‘bekijk digitale televisie’. Die worden aan de hand van een paar eenvoudige vragen automatisch geconfigureerd.