Wie al een iPhone of iPad bezit, kan al geruime tijd aan de slag met deze praktische technologie. Via Airplay kan je met een druk op de knop geluid of beeld draadloos doorsturen naar een ander toestel, zoals een Airplay-dock.

Apple blijft op de vlakte over hoe audio juist verpakt wordt bij het streamen via Airplay, maar het lijkt er op dat er geen extra compressie aan te pas komt.

Ook de Mac heeft al een tijdje Airplay, maar je kon er niet zoveel mee. Hoogstens wat muziek vanuit iTunes – en alleen iTunes! – naar een ander apparaat sturen.

In Mac OS X 10.8 'Mountain Lion' verandert dat helemaal. Vanaf nu verschijnen alle Airplay-toestellen in de Systeemvoorkeuren automatisch als afspeelapparaat. Kies je zo’n toestel, dan werkt het als externe geluidskaart.

Met andere woorden, je kan een Airplay-speaker gebruiken om alle geluid van je Mac af te spelen – niet enkel muziek van iTunes. Dat opent de deur naar een enkele interessante toepassingen. Verbind een Airport Express met een muziekinstallatie in de woonkamer en speel dan muziek via het Spotify-programma af, om maar een voorbeeld te noemen.

De nieuwe Airplay-optie is ook praktisch als je in de woonkamer een AV-receiver met Airplay hebt staan, bijvoorbeeld van Denon of Marantz. Je kan dan geluid streamen vanuit de zetel.