Geluid

Marantz Consolette wil nieuwe standaard zetten

"De eerste iPod-speakerdock voor audiofielen". Zo omschrijft Marantz de nieuwe Consolette, een speakerdock met meer dan een beetje gevoel voor melancholie. Met een spectaculair design, hoogwaardige materialen, een excellente afwerking en innovatieve mogelijkheden wil de nieuwkomer de lat hoger leggen in dit populaire segment van de audiomarkt.

De naam Consolette is een rechtstreekse verwijzing naar het eerste product dat Saul B. Marantz – de stichter van het gelijknamige audiomerk – ooit ontwierp: de Audio Consolette. Met die voorversterker uit de jaren vijfitg wilde Saul B. Marantz de best mogelijke klank onttrekken aan een mono-LP, hét medium van die tijd. De nieuwe Consolette vertrekt vanuit hetzelfde opzet, maar mikt op de meest populaire media uit deze tijd: digitale muziek.

Kenmerkende vorm en klank
Toch is het de buitenkant die het hardst opvalt, met z'n kenmerkend 360-gradendesign. De haast gesculpteerde vorm van de Consolette is echter niet alleen bedoeld als blikvanger maar zou ook klankmatige voordelen bieden, met een breder stereobeeld en een minimum aan interne vibraties. Ook de bekleding van de behuizing uit echt walnotenhout belooft hoorbaar beter te presteren.

In de opvallende behuizing gaat ook heel wat technologie schuil. Zo werden de Balanced Mode Radiator-drivers (BMR) speciaal voor de Consolette ontwikkeld, met het oog op een klankbeeld dat zich over 180 graden uitstrekt. Een bijkomend voordeel van die aanpak is dat de 'sweet spot' (de luisterpositie waar je een optimaal stereobeeld waarneemt) veel ruimer zou zijn –  deze Marantz zou dus ook goed moeten klinken wanneer je er niet recht voor zit. Voor de laagweergave krijgen de BMR-drivers steun van twee woofers die elk elf centimeter meten.

Elk van die woofers wordt door een eigen versterkerkanaal aangestuurd – gekeurd en goed bevonden door sounddesigner Ken Ishiwata – en ook voor de BMR's is een apart versterkerluik voorzien. Al de elektronica zit bovendien weggestopt in een robuust aluminium chassis, zodat ook hier korte metten wordt gemaakt met storende interferentie en vibraties. Dat resulteert volgens Marantz in een uitzonderlijke klankkwaliteit, die je eerder zou associëren met een surround- of stereosysteem dan met een luidsprekerdock.
 

,

Gebruiksgemak op één
Ook aan het gebruiksgemak besteedde Marantz de nodige aandacht. Zo kan de Consolette eenvoudig bediend worden met een app (beschikbaar voor iOS en Android), terwijl de geïntegreerde NetLink-functie het mogelijk maakt om de Consolette met je thuisnetwerk te verbinden. Ook internetradio is van de partij.

Het docking-gedeelte is voor alle iDevices geschikt – dus ook voor de iPad. Tel daar nog de ingebouwde AirPlay-functionaliteit bij, en je kan werkelijk alle digitale muziek die je in huis hebt naar de Consolette halen.

Een leuk detail bij de bedieningselementen is de Gyro-sturing – het opvallende wieltje op het voorpaneel. Dit bedieningselement werd in de jaren zeventig ontworpen, en is een vette knipoog naar de hoogdagen van hifi. Bij de Consolette bedien je er een aantal zaken mee, zoals het zoeken naar radiozenders, het aanpassen van het volume of navigeren door de menu's. Voor al die zaken kan je natuurlijk ook gewoon de meegeleverde remote gebruiken. Het OLED-display is dan weer volledig van deze tijd.

Niet goedkoop
Dat laatste geldt overigens ook voor de prijs, want met een verwachte richtprijs van 999 euro is de Consolette bepaald geen goedkope speakerdock. Vanaf november kan je zelf bepalen of deze Marantz dat bedrag waard is, want dan wordt hij bij de dealers verwacht – zowel in de zilver-witte als tijdloos zwarte uitvoering.

In tussentijd kan je alvast een kijkje nemen op de speciale microsite die Marantz voor de Consolette op touw zette, meer bepaald op www.marantz.eu/consolette.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.