Naast een zakdoek en een bos sleutels is een mobiele telefoon niet meer weg te denken uit de gemiddelde broekzak of handtas. Met de meeste van deze gsm’s kun je foto’s maken, en een groot aantal ervan biedt zelfs de mogelijkheid om bewegende beelden op te nemen.

De kwaliteit van deze filmpjes is echter meestal bedroevend. De resolutie is te laag, of er kan enkel op de snelheid van een geforceerde diavoorstelling gefilmd worden. De kwaliteit en de zoommogelijkheden van de lens zijn vaak onvoldoende om een degelijk beeld te schieten. Bovendien ontbreekt meestal de mogelijkheid om beelden in HD-kwaliteit op te nemen.

Daarom testen we acht compacte HD-camera's in verschillende prijsklasses en kijken we eveneens naar een aantal videodiensten in hoge definitie.

Dalende geheugenprijzen
Dankzij de almaar dalende prijzen van flashgeheugen komen er steeds meer compacte en bovendien betaalbare toestellen op de markt die HD-beeldmateriaal kunnen vastleggen. Het mag geen verrassing zijn dat HD z’n weg gevonden heeft naar traditionele camcorders zoals de Samsung VP-HMX20C, en naar camcorders met pistoolgreep zoals Sony’s HDR-TG7VE, de Sanyo Xacti CG 10 en Toshiba’s Camileo P10.

Toestellen zoals de Kodak Zx1, Creatives Vado HD en de Flip Mino HD zijn nauwelijks groter dan een gsm en hebben zeer weinig instelmogelijkheden, maar beschikken toch over een beeldsensor die de actie in hoge definitie vastlegt.

Ook de 10,1 megapixel Lumix TZ-7 van Panasonic, eigenlijk een compacte digitale camera, filmt in HD. Al deze toestellen hebben een intern geheugen, dat vaak nog uitbreidbaar is met extra geheugenkaarten. Geen gezeul dus met bandjes of beschrijfbare dvd-schijfjes.