Toon alles (8)
Eric  Beeckmans

Wat heb je nodig?

Wat heb je dan nog meer nodig om het volledige potentieel van deze 'Mastered in 4K'-schijfjes aan te spreken?

Wie kijkt op een Full HD-tv, mag het ‘Mastered in 4K’-logo beschouwen als een kwaliteitslabel voor het best mogelijke beeld en geluid, maar ook niets meer dan dat.

Om het extra detail dat toch nog verborgen zit in de schijf terug naar boven te halen, heb je in de eerste plaats een 4K-televisie nodig. De vraag is echter of de scalers van andere tv-fabrikanten ook in staat zullen zijn om dat verborgen detail terug tevoorschijn te halen.

Voor alle duidelijkheid: dat heeft niets te maken met de kwaliteit van die scalers. Maar Sony Pictures en Sony TV beschikken natuurlijk over ‘inside information’, waardoor ze perfect weten hoe de scaling precies gebeurt. Mogelijk heeft Sony’s X-Reality Pro 4K-chipset dus toch een voetje voor in dit geval.

Voor de uitgebreide kleurweergave moet je dan weer beschikken over een Blu-ray-speler én televisie met XvYCC-ondersteuning (te herkennen aan het logo ‘xvColor’). Bovendien moet je televisie ook over een uitgebreid kleurpalet beschikken, en net daar wringt het schoentje.

Al onze televisies worden momenteel specifiek gemaakt om het HDTV-kleurbereik te ondersteunen. Televisies met een ruimer kleurbereik zijn dan ook een zeldzaamheid. Voorlopig zal dat enkel lukken op de nieuwe X900- en W900-reeksen van Sony, die gebruikmaken van de nieuwe Triluminos-technologie.

Maar in theorie zijn ook toekomstige televisies van andere fabrikanten met xvColor en een ruim kleurbereik geschikt voor de weergave van deze schijfjes. Net zoals bij de upscaling, mag je er ook hier van uitgaan dat Sony een voetje voor zal hebben op de concurrentie.

De ‘Mastered in 4K’-schijven zijn immers specifiek gemaakt om er op hun best uit te zien op de nieuwe Triluminos-schermen.

gerelateerde items