CES is niet echt een beurs met veel mobiele lanceringen, maar Huawei maakt er wel een grote aankondiging. Letterlijk dan, want het Chinese merk lanceert de Mate 8, een nieuw topmodel met 6 inch scherm en de nieuwste hardware.

De Mate 8 heeft wat gelijkenissen met de Nexus 6P (dat ook door Huawei gefabriceerd wordt), maar designmatig vooral met de Mate S die op IFA werd voorgesteld. Het nieuwe toestel heeft dezelfde aluminium behuizing die piekfijn is afgewerkt.

Onder andere de wat afgeronde randen geven een verfijnde indruk aan deze Chinese phablet. Vooral aan de zijkanten zijn de schermranden heel dun gehouden, waardoor het toestel ondanks het gigantische 6-inch Full HD-scherm toch niet zo fors overkomt. Het gewicht van 185 gram is wat zwaarder dan een reguliere compacte smartphone, maar op basis van onze eerste ervaringen nog heel doenbaar voor dagelijks gebruik.

Huawei is uitgegroeid tot een zeer grote speler op de smartphonemarkt, door betaalbare toestellen aan te bieden die toch luxe zijn afgewerkt. Dat kan het Chinese merk onder meer omdat het zelf chips en andere hardware produceert. Huawei heeft een eigen chipbakkerij en is wereldleider op vlak van telecomapparatuur voor operatoren.

De Mate 8 past dan ook in hun filosofie. De smartphone komt met een eigen krachtige octocore-processor ( de Kirin 950), 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslag , en kost 599 euro. Een zwaardere uitvoering met 64 GB opslag heeft 4 GB werkgeheugen en bezit een prijskaartje van 499 euro.