Het lijkt erop dat Mobistar ondanks het verbod op koppelverkoop toch de meeste iPhones 3G op zijn netwerk heeft. Zelf geeft de operator geen cijfers vrij, maar na wat rekenwerk concluderen we dat het moeilijk anders kan.

Concurrent Base had op 31 juli 750 iPhones met 3G-functionaliteit op zijn netwerk, en 9.200 toestellen van het oudere type. Proximus is iets kariger met de gegevens. "Zolang Mobistar daar zelf geen cijfers rond geeft, doen wij dat liever ook niet", aldus Fréderique Verbiest, woordvoerster van Proximus. Het bedrijf laat wel weten dat het eind juli in totaal zestienduizend oude en nieuwe iPhones op zijn netwerk heeft geregistreerd.

Maximaal 3.000 iPhones 3G bij Proximus
Toch kunnen we bij benadering wel achterhalen hoeveel iPhones 3G Proximus ongeveer op zijn netwerk moet hebben. We blikken even terug. Na de zomer van 2007 doken de eerste iPhones van het oudere type in België op. Begin februari had het bedrijf vierduizend van deze toestellen op zijn netwerk; tegen half mei waren dat er al dertienduizend. Dat wil zeggen dat Proximus in theorie momenteel maximaal drieduizend iPhones 3G onder de vleugels heeft.

Maar in praktijk is dat minder...
In praktijk ligt dat cijfer echter lager. Vanaf half mei werd de oude iPhone in afwachting van de nieuwe versie weliswaar niet meer geleverd en tegen eind mei was het toestel uitverkocht in de Verenigde Staten. Maar toch is er sinds die periode nog een flinke lading oude iPhones in België bijgekomen.
 
Zo telde Base er half mei nog zo’n vijfduizend, terwijl het bedrijf nu melding maakt van 9.200 stuks op 31 juli. Als we diezelfde trend op Proximus toepassen, dan blijft er amper ruimte voor drieduizend 3G-toestellen in het huidige totaal van zestienduizend.