Het was al lang geen geheim meer dat LG aan een nieuwe vlaggenschipsmartphone werkte. De lekken rond de G2 waren talrijk, en met de presentatie van vorige week in New York zijn er weinig extra verrassingen uit de hoed getoverd.

Snelle jongen

De G2 is de allereerste smartphone die de Snapdragon 800 van Qualcomm onder de motorkap heeft. Met vier razendsnelle kernen aan 2,3 GHz is dit de allersnelste chip op dit moment. Daarnaast is het de eerste chip van Qualcomm met de gloednieuwe Adreno 330 grafische kern. Volgens Qualcomm presteert die 50 procent sneller dan de Adreno 320 in bijvoorbeeld de HTC One of de Samsung Galaxy S4.

Het valt wel af te wachten wat al die kracht van invloed heeft op de autonomie. Om dat te compenseren heeft LG een flinke 3.000 mAh batterij is een pak groter dan de 2.600 mAh van de Galaxy S4 en de 2.300 mAh van de HTC One. Afwachten hoe LG dit verhoogd verbruik en extra batterijensap vertaalt in autonomie. Om het batterijleven te verbeteren heeft LG een specifieke 'G-RAM'-chip voorzien. Die functioneert als grafische buffer zodat het toestel niet telkens de grafische chip moet raadplegen wanneer je het toestel inschakelt.

LG introduceert met de G2 een interessante nieuwe mode: Guest Mode. Elke app die je privé gebruikt, kan je in of uitschakelen voor andere gezinsleden of gasten. Zelfs je foto’s kan je individueel aanduiden of anderen ze mogen kijken of niet. Het werkt niet zoals Android op tablets met meerdere gezinsprofielen; er is maar één gezinsprofiel per toestel. 

Nog groter

De rest van de specificaties houdt gelijke tred met zijn voornaamste concurrenten. De LG G2 heeft eveneens 2 GB RAM en draait op Android 4.2.2 Jelly Bean. Waar het wel opvalt, is het grote 5,2 Full HD-scherm. Hiermee drijft LG de schermgrootte nog meer op dan zijn voornaamste concurrenten. Het LCD-scherm is opvallend helder en zou 535 nits helderheid kunnen opbrengen. Dit verbetert de leesbaarheid in de blakende zon. In New York was vandaag net bewolkt, dus die claim heb ik niet kunnen testen. Onder overtrokken hemel oogt het scherm alvast bijzonder helder met mooie kleuren. 

Dankzij een opvallende schermtechnologie van LG, kunnen ze het toestel behoorlijk plat houden. Dit heeft invloed op het ontwerp van de G2. De volumetoetsen en de aan/uit-toets bevinden zich achteraan het toestel, net onder de lens van het fototoestel. Volgens LG houden we allemaal met onze wijsvinger de achterkant centraal vast van een smartphone, vandaar dat ze die knop daarheen hebben verplaatst. Deze keuze is opvallend en geeft de G2 een opvallend uiterlijk dat je nergens anders vindt. De achterkant is glossy met een soort van 'jeans'-achtige textuur. Het oogt goed, maar voelt bijlange niet zo premium aan als de HTC One.  Opvallend detail: LG kiest met de G2 voor een nano SIM, net als de iPhone 5. Tijd om opnieuw naar je telecomwinkel te hollen voor een nieuw kaartje.