Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Professionele 4K-content in opmars

Sony liet ons vorig jaar in LA al zien dat het menens was met 4K. Van de lens tot in de woonkamer heeft Sony alle technologie in huis om 4K-video op te nemen, te bewerken, verdelen en uiteindelijk in de cinemazaal of thuis te tonen.

Dat werd ook dit jaar als een sterke troef uitgespeeld, maar meer nog was Sony er op uit om te laten zien dat er heel wat content in 4K gecreëerd wordt. Hun F65-camera, het professionele neusje van de zalm heeft al dienst gedaan voor M. Night Shyamalan’s “After Earth” met Will en Jaden Smith, Roman Polanski’s ‘La Vénus à la fourrure’, en Joseph Kosinski’s ‘Oblivion’ met Tom Cruise, om er maar enkele te noemen.

Maar naast film wordt er ook heel wat live content met Sony’s F65 en de kleinere F55 geproduceerd. Muziekconcerten bijvoorbeeld. Peter Gabriel’s ‘Back To Front: So LIVE’ tour werd in oktober 2013 opgenomen met tien F55-camera’s. En in juli 2013 werd een concert van Muse in Rome opgenomen met zestien F55-camera’s. In een van de filmzalen van Pinewood kregen we de 4K-versie van de Muse-hit ‘Follow Me’ te zien, en vooral te horen. Indrukwekkend, en verrassend levensecht. Wie een voorsmaakje wil, kan hieronder terecht.

 

 

Voor de musical liefhebbers is er dan weer War Horse, dat door Sony samen met National Theatre Live vanuit London live werd uitgezonden via satelliet in 4K.

En dan is er natuurlijk voetbal. Sony is een officiële partner van het FIFA en tijdens het WK zullen er drie matchen live in 4K geproduceerd worden. Voor de fans, het betreft match 50, 58 en 64 (de finale). Twaalf camera’s zullen instaan voor de opnames.

De troeven van 4K zijn duidelijk als het over live events gaat. Ze kunnen perfect in de cinemazaal bekeken worden, en de beelden zijn indrukwekkend genoeg om de live-sfeer te recreëren. Maar de voordelen van Ultra HD 4K zijn niet beperkt tot meer detail en scherpere beelden. Beelden maken in 4K heeft ook voordelen als je eigenlijk een Full HD resultaat wenst. Je kan immers perfect een Full HD beeld croppen uit een 4K-bron, en je kan de gewenste Full HD crop zelfs nog roteren. Sony nam dat idee nog een stap verder. Neem twee F55-camera’s en stel ze zo op dat ze het volledige voetbalveld bekijken. Serverhardware ‘naait’ de beelden aan elkaar. Uit dat gigantische 8k x 2K beeld kan je nu naar believen HD beelden snijden. Waar een of meerdere camera toch nog actie kunnen missen ergens op het veld is dat met deze oplossing uitgesloten.

gerelateerde items