Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Iedereen kan 4K-video maken

Ook thuis kan je al aan de slag om Ultra HD content te maken. Foto’s en video’s, we maken ze steeds meer met onze smartphones, en met de Xperia Z2 heeft Sony nu zelfs een smartphone in huis die 4K-video kan opnemen. De nieuwste Android-smartphone van Sony is bovendien stof- en waterbestendig (IP55/58), zodat je ook in de regen prachtige beelden kan maken. Het hart van de camera is een 20,7 MP ‘Exmor RS for mobile’ CMOS-sensor, Sony’s eigen ‘G Lens’ en de mboiele versie van hun BIONZ beeldverwerking. Je schiet er 4K-video mee, aan 30 frames per seconde. Het 16GB flash-geheugen loopt dan vol aan ongeveer 400MB/min. In theorie kan je dus 40 minuten 4K-video kwijt op de telefoon. Dankzij SteadyShot-technologie geniet je van digitale beeldstabilisatie, geen luxe als je video maakt met een smartphone. Met de ingebouwde ‘Movie Creator’ software kan je overbodige stukken wegsnijden, of een leuke clip uit je video snijden. De Xperia Z2 levert bovendien een hele reeks foto/video mogelijkheden: HDR-opnames, ‘Augmented Reality’-effecten, creatieve filters, en zelfs de optie voor ‘Timeshift video’. Daarbij neem je video op in 1.280x720 maar wel aan 120 frames per seconde. Die beelden kan je dan in perfecte slow motion afspelen.

Huiver je bij de gedachte aan 4K-video opgenomen door een smartphone? Dan heeft Sony voor jou de gloednieuwe FDR-AX100E 4K-camcorder. Die compacte en lichte (0,92 kg) camcorder is er voor wie toch wat serieuzer met 4K-video aan de slag wil. Het prijskaartje van net geen 2.000 euro levert je wel een mooie camera. Exmor-R CMOS-sensor, Zeiss Vario-Sonnar T groothoeklens van van 29mm met 12x optische zoom, en Sony’s BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor. De camera neemt op in Full HD tot 50 frames per seconden, of 4K (3.840 x 2.160) aan 24 of 25 frames per seconde. Je kan de camera ook gebruiken om foto’s te maken tot 20Mpixels. Beelden worden opgeslagen in MPEG4-AVC/H.264 of in het professionelere XAVC S. De FDR-AX100E gebruikt SDXC-kaarten (Class 10) voor dataopslag, en een uurtje 4K-video past op een 32GB kaart. Via HDMI sluit je de camera rechtstreeks aan op een 4K-tv, of Full HD-tv.

We konden even aan de slag met beide toestellen, en de resultaten onmiddellijk bekijken op Sony’s nieuwste X9-reeks. En die waren, ondanks onze beperkte videokundes, prachtig. Een overvloed aan detail zorgt voor zeer realistische beelden. En wat meer is, net zoals we hierboven al vermeldden, je kan uit deze 4K-beelden ook prachtige Full HD crops maken. Of inzoomen op detail.

Voor de professional is er dan nog de FDR-AX1, een Handycam die we niet meer echt compact kunnen noemen maar met een gewicht van net geen 2,5 kg wel nog draagbaar. De camera kan opnemen in een resolutie van 3.840 x 2.160 met snelheden van 24 tot 60 frames per seconde. De camera beschikt over twee slots voor professionele XQD-mediakaarten, en de data wordt opgeslagen in het XAVC S-formaat. Een 64 GB-kaart is goed voor een uur 4K-content aan 60 frames per seconde.

gerelateerde items