Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

De onzekere toekomst van 4K Blu-ray

Een 4K-videobestand past niet zo maar op een Blu-ray-schijf. Vier keer meer pixels doet een videobestand snel groeien. Als je weet dat een 50 GB Blu-ray-schijf al snel ergens tussen de 25 en 40 GB aan film bevat, dan kan je wel begrijpen dat een 4K-film niet op die schijf past. Zo'n film zou, als we het rekenwerk vereenvoudigen, 100 tot 160 GB vereisen. Er zijn dan ook nieuwe standaarden vereist. Zowel voor de fysieke schijf als voor het videocompressie-algoritme dat we gebruiken.

De fysieke schijf is het kleinste probleem, fabrikanten pakken al geruime tijd uit met vierlagige Blu-ray-schijven die 100 GB kunnen bevatten. Rest dus enkel nieuwe standaarden te bepalen voor hoe we de film comprimeren en op schijf zetten, en dat is werk voor de BDA (Blu-ray Disc Association). Victor Matsuda, chairman of BDA Global Promotions Committee, liet op CES weten dat de taakgroep die met die standaarden bezig is zijn werk tegen het eind van 2014 hoopt af te ronden. Verdere details ontbreken. Waar je wel zeker van mag zijn, is dat 4K Blu-rays een nieuwe speler zullen vereisen.

Tijdens ons bezoek was de toekomst van die schijven een van de meest prangende vragen van de verzamelde journalisten: “Wanneer zal de consument fysieke 4K-media kunnen kopen?” Wel totaal onverwacht was de reactie van Sony. Ongemakkelijk geschuif met de voeten, ontwijkend antwoord door te verwijzen naar de BDA (Blu-ray Disc Association). Dat we een ietwat vaag antwoord kregen was vorig jaar misschien aanvaardbaar, 4K was toen gloednieuw. Maar een jaar later verwacht je van een voortrekker van Blu-ray toch een concreter antwoord. De volgende dag werd er dan toch kort verwezen naar de enige info die we hebben van de BDA, namelijk dat een nieuw formaat verwacht wordt tegen eind van dit jaar.

Vanwaar die aarzeling? Een mogelijke reden werd een paar weken later bekend. Bij het publiceren van zijn jaarresultaten liet Sony duidelijk weten dat de ondermaatse Blu-ray verkoop zwaar op de resultaten drukt. De vraag naar fysieke media daalt, vooral in Europa, en dat heeft Sony verplicht om de rentabiliteit van zijn schijfproductie faciliteiten te herzien. Concreet nam Sony 25 miljard Yen (180 miljoen Euro) aan bijzondere waardevermindering op in de resultaten.

Die beslissing kan mogelijk verstrekkende gevolgen hebben. Als Sony, een belangrijke voortrekker van het Blu-ray-formaat, moet toegeven dat de schijfbusiness nu toch niet zo rendabel blijkt, dan bedenkt het zich misschien wel twee keer voor het aan 4K Blu-ray-schijven wil beginnen.

Sony liet al meerdere malen horen dat het meer toekomst ziet in streaming. En ook tijdens ons bezoek werd er met de regelmaat van de klok naar Netflix verwezen (zie verder). Maar gezien de nodige bandbreedte zal dat echter niet voor iedereen een haalbare kaart zijn. Fysieke media lijken toch nog steeds de beste garantie voor kwaliteit en toegankelijkheid. Maar als het voor de fabrikanten financieel niet haalbaar is, zou het wel eens kunnen dat er geen 4K-schijven komen. Een bar vooruitzicht.

gerelateerde items