Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Is streaming van Ultra HD de toekomst?

Sony is niet de enige die brood ziet in een 4K-streamingdienst. Op YouTube kan je al 4K-content vinden, al is die (voorlopig) niet te bekijken vanop een televisie, zelfs niet vanop een 4K-tv. In de VS hebben ook Amazon Instant Video, Vudu, Microsoft Xbox video en Hulu plannen om hun diensten in 4K aan te bieden. Baanbrekend werk voor 4K wordt vooral door Netflix geleverd. De populaire streamingdienst is sinds vorig jaar beschikbaar in Nederland en zal tegen het einde van het jaar ook naar België komen. Tijdens CES liet Netflix regelmatig van zich horen, dit jaar zou er 4K-streaming komen. En kijk ze hebben woord gehouden. Sinds begin april is hun eigen politieke thriller, House Of Cards, in Ultra HD te bekijken. Voorlopig kan je wel enkel het tweede seizoen in dat formaat streamen. Op het moment dat je dit leest zou ook Breaking Bad volledig in 4K beschikbaar moeten zijn. De serie, eigendom van Sony, is volledig geremastered in 4K en voorzien van een 5.1 surround track. De verhalen van Walter White, een scheikundeleraar die zich in de misdaad werpt om voor zijn vrouw en kinderen te zorgen, zullen binnenkort in piekfijn detail te bewonderen zijn.

Hoe ziet zo’n 4K-stream er uit? We testten het uit met House of Cards. Het effect hangt natuurlijk af van de scene. In donkere steegjes, of bij nachtelijke shots is er van al die extra pixels helemaal niets te zien. Maar in de stevig belichtte shots is het effect wel te merken. Close-ups van Kevin Spacey in zijn bureau tonen werkelijk elk detail van zijn gezicht en kleren. De fijne structuur van een mooie jas, of een prachtig shot in het park, ze krijgen een mooie boost. Wat ons vooral opviel was dat je niet zozeer het extra detail merkt, maar dat het beeld er ‘echter’ uitziet, het voelt realistischer aan. Dat is vooral het geval bij de vrij statische scenes waarin je mensen ziet. Scenes met veel actie halen aanzienlijk minder voordeel uit het bijkomend detail.

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Wie het zelf eens wil bekijken moet alvast over een goede internetverbinding beschikken. Netflix in 4K heeft een stream van 15Mbps nodig. Daarnaast moet je 4K-televisie ook de nieuwe H.265 videocodec ingebouwd hebben, beter bekend onder de naam HEVC (High Efficiency Video Coding). Op toestellen van dit jaar is dat geen probleem. De televisies  van vorig jaar beschikken daar helaas nog niet over. Sony heeft voor zijn toestellen wel een mediaspeler uitgebracht. De FMP-X5 is bestemd voor de KDL-84X9005, de KD-65X905A en de KD-55X9005A. De speler beschikt uiteraard over HEVC en kan gebruikt worden om Netflix in 4K te streamen. Andere functionaliteiten zijn helaas nog niet bekend, en dat maakt het prijskaartje van 399 euro wel erg zwaar. 

gerelateerde items