Een display waarbij elke pixel zelf licht geeft, zoals OLED of plasma, en waarbij de onderliggende technologie die van gewone leds is, maar dan op microscopische schaal. De technologie is nog jong, maar ziet er veelbelovend uit.

Recent heeft Oculus, de VR-fabrikant, een klein bedrijf in Ierland overgenomen: InfiniLED. Ze zijn gespecialiseerd in micro-LED displaytechnologie.  InfiniLED zelf spreekt over ILED (Inorganic LED), maar die naam is vermoedelijk vooral gekozen om het verschil met OLED (Organic LED) aan te duiden. Een standaard led is altijd van anorganische materialen gemaakt, dus de benaming ILED is een pleonasme.

Micro-led-schermen gebruiken net zoals OLED een aanpak waarbij elke pixel zelf licht geeft. In dit geval is elke pixel, of zelfs elke subpixel (rood, groen en blauw) een piepkleine led. Met standaard leds is dit niet mogelijk omdat ze veel te groot zijn, maar met deze nieuwe micro-led-technologie waar elke led slechts een tiende van een menselijk haar groot is, kan het dus wel. LED-technologie is erg zuinig, InfiniLED claimt tot een vermindering in verbruik van 20x tot 40x, maar geeft wel niet aan ten opzichte van welke andere schermtechnologie dat is. De technologie zou erg hoge helderheid mogelijk maken, een groot kleurbereik en een zeer snelle reactietijd.

Dat Oculus dit soort technologie in huis wil halen, lijkt te wijzen op toekomstig gebruik in een VR-bril. Micro-LED is dan ook een technologie die geschikt is voor kleinere schermen. Dat bleek ook al uit de overname in 2014 van LuxVue door Apple. Die wilden er vermoedelijk gebruik van maken in een volgende Apple Watch, een apparaat waar een zuinig maar zeer helder display van groot belang is. Maar kan de technologie geschaald worden naar grotere displays zoals laptopschermen, tablets of zelfs televisies? Dat valt nog te bezien. Misschien klinkt het verhaal van microscopische leds je bekend in de oren? In 2012 toonde Sony op CES zijn Crystal LED tv, en dat was inderdaad een prototype televisie gebaseerd op micro-LEDs. Dat er vandaag nog geen dergelijke tv’s op de markt zijn, maakt duidelijk dat de afstand tussen prototype en massaproductie altijd moeilijk in te schatten is. Sony introduceerde op InfoComm 2016 wel een CLEDIS scherm (Crystal LED Integrated Structure). De technologie is gebaseerd op micro-LEDs, maar is enkel bedoeld voor grote schermen in B2B-toepassingen, niet voor televisies. Het demo-scherm was 9,75 x 2,74 meter groot en gebruikte een 8.000 x 2.000 resolutie. Het geeft een glimps van de toekomst. Micro-LEDs staan duidelijk op de lijst om LCD en OLED te beconcurreren.