Beeld

Miracast: eindelijk een antwoord op Airplay Video

Content van je laptop, smartphone of tablet op de televisie bekijken. Het is meestal een heel gedoe met kabels, DLNA-servers, of zelfs met een USB-stick. Is Miracast de oplossing voor al die problemen?

Het meest irritante aan al dat gesukkel om content op je televisie te bekijken is dat het niet altijd gegarandeerd is dat je televisie de gevraagde content kan spelen.

Vergelijk met Apples Airplay. Sluit een Apple TV aan op je televisie en plots kan je eender welke iPad-app op het scherm van de televisie bekijken. Leuke video gevonden op YouTube? Even op de Airplay toets klikken en klaar.

Airplay is wel beperkt tot Apple-bronnen. Je kan wel oplossingen vinden voor gebruik van Windows-bronnen zoals bijvoorbeeld Airfoil, maar die maken het gebruik toch weer wat complexer en zijn meestal enkel voor audio. Wil je Airplay gebruiken, dan moet je bovendien al over een netwerk beschikken – al dan niet draadloos.

,

Een andere optie is Intel's WiDi (Wireless Display). Met WiDi 'mirror' of spiegelt je de inhoud van je computerscherm op een televisie. De configuratie is ook in dit geval vrij eenvoudig.

Maar ook WiDi is niet zonder beperkingen. Je televisie moet WiDi ondersteunen (zoals een aantal LG en Toshiba modellen uit 2012), of je moet een externe adapter aansluiten.

Maar de sterkste beperking zit aan de bronzijde. Je kan immers enkel laptops gebruiken met Intel chipsets die WiDi ingebouwd hebben. Helaas moet je laptop daarvoor toch vrij recent zijn. De volledige lijst vind je hier op de Intel-site.,

Met Miracast komt er nu een alternatief aan dat er hoopgevend uit ziet. Miracast is om te beginnen een open standaard, gecreëerd door de WiFi Alliance. Daarmee kan hij door alle fabrikanten geadopteerd worden en hoef je dus niet binnen een merk te blijven.

Het gebruik ziet er net zo eenvoudig uit als Airplay of WiDi. Via Miracast 'mirror' je net zoals bij WiDi het volledige scherm van je device. De resulterende stream kan tot 1.080p HD video met 5.1 surround geluid zijn.

Bovendien heeft Miracast geen bestaand netwerk nodig zoals Apple Airplay. Heb je met andere woorden geen (draadloos) netwerk in huis, dan werkt Miracast alsnog.

Twee Miracast-apparaten (bijvoorbeeld een tablet en een tv) communiceren dan rechtstreeks met elkaar via WiFi Direct.

Ook zogenaamde 'premium' content zoals Blu-ray schijven of live televisie of eender welke content met kopieerbeveiliging kan je afspelen via Miracast.

Maar wat ons echt opviel is dat Miracast al behoorlijk wat fans heeft. Op CES merkten we dat zowel Sony, LG als Samsung Miracast-compatibele televisies aankondigen. Bij Panasonic zijn er twee streaming spelers (MST60 en MS10), maar ook twee Blu-ray-spelers (BDT230 en BDT330) met Miracast. Die laatste zijn ideaal als je huidige televisie Miracast wil geven.

Aan de bronzijde heeft Intel aangekondigd dat WiDi 3.5 ook Miracast gecertificeerd zal zijn. Smartphones? De Samsung Galaxy SIII, LG Optimus G en LG Nexus 4 zijn al klaar.

Dankzij adapters die via USB of HDMI aangesloten worden zou je bestaande devices bovendien Miracast-compatibel kunnen maken. Erg interessant en zeker iets dat we zullen opvolgen dit jaar.


Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.