Geen barbecue zonder beats, geen buitenfeestje zonder decibels. Een beetje gastheer zorgt naast spijs en drank ook altijd voor een streepje muziek.

Bij elk tuinfeest waar ik aanschuif, kom ik een andere muziekinstallatie tegen. En telkens ik denk: nu heb ik het allemaal wel gezien, duikt er nieuwe software of nieuwe apparatuur op waarmee deuntjes de lucht in worden geblazen. Het aantal opstellingen lijkt schier eindeloos, al naargelang je tuin, je mediatoestellen en je maandloon. Maar dàt er buiten muziek zal weerklinken, dat staat buiten kijf. Een overzicht van de mogelijkheden en de moeilijkheden.

Pc op verplaatsing
De eenvoudigste oplossing is gewoon je pc met daarop je muziekbibliotheek naar buiten te sleuren, inclusief het setje pc-speakers dat je in huis hebt. Ik heb vrienden die permanent een halfbejaarde stereoketen onder hun veranda hebben staan, om de audiojack ervan op eender welk moment in eender welk toestel te kunnen pluggen. Nochtans is het maar een kleine moeite om tijdelijk een setje speakers in je tuin neer te planten.

Met de juiste apps op je laptop (zie verder bij ‘Software’) kan trouwens ook je iPad of Androidtablet perfect dienen als muziekapparaat. Heb je een stereo-opstelling in huis, dan valt het te verantwoorden om die naar buiten te halen voor wat meer decibels. Je enige investering is misschien een verlengkabel voor de aansluiting op het elektriciteitsnet.

Als je dan toch de hele zooi naar buiten sleept, kan je er ook voor zorgen dat alles een beetje binnen handbereik is, zodat gasten verzoeknummers gewoon zelf kunnen opleggen. Een alternatieve oplossing om je computeropstelling buiten van stroom te voorzien, is een zonnepaneel. Met de Titan Solar Laptop Charger van A-Solar (€ 139) blijft je laptop doorgaan zolang het nog licht is.

Een beetje voorbereiding kan overigens nooit kwaad. Maak vooraf een afspeellijst om het feest in gang te trappen. Je gasten kunnen dan altijd nog inpikken nadat ze de eerste ronde van de barbecue achter de kiezen hebben.

Als muziek in de oren
Een lader op zonne-energie houdt je laptop aan de praat.

Je ‘streaming’-netwerk naar buiten brengen
Moet de pc binnen blijven, dan kan je nog altijd enkel de muziek naar buiten loodsen via je draadloze netwerk. Er bestaan geïntegreerde oplossingen, zoals het draadloze audiosysteem van Sonos (tussen de € 300 en € 500) of de Squeezebox van Logitech (€ 300). Het voordeel van die toestellen is dat je pc niet eens hoeft aan te staan. Als je muziek op een netwerkschijf staat, dan plukken de toestellen die daar rechtstreeks van af.

Als muziek in de oren
Sonos is de koning in streaming-land, maar je toestellen kosten heel wat geld.