Toon alles (5)
Ronald Meeus

De bediening en het aanmaken van afspeellijsten gebeurt via een interface op het toestel zelf, via een afstandsbediening of via een smartphone/tablet die dienst doet als remote. Als je een Mac-opstelling hebt, en je kan speakers buiten zetten die muziek via Apples AirPlay-systeem uit de ether kunnen plukken, dan kan je de muziekinstallatie buiten ook rechtstreeks aansturen met de computer binnen. Een overzicht van AirPlay-compatibele speakers vind je op www.airplayspeakers.com.

Draadloos netwerk uitbreiden
Een mogelijk probleem is het bereik van je draadloze netwerk. Dat strekt zich misschien een beetje verder uit dan de muren van je woning, maar niet noodzakelijk tot aan dat stuk van de tuin waar je aan het feesten bent. Gelukkig kan je de signaalsterkte van je netwerk boosten. Dat doe je met een tweede router, of met een network of range extender.

Fabrikanten als NetGear en TP Link hebben zo’n toestellen in hun aanbod, met prijzen die schommelen van € 30 tot € 90. Het vergt wat moeite om op te zetten, natuurlijk, want je moet weer via je browser in de interface van het toestel gaan morrelen om de inloggegevens van je bestaande netwerk erin onder te brengen.

Ook het plaatsen van zo’n toestel is een truc op zich: je mag hem niet te ver aan de buitenzijde van je bestaande netwerk opstellen, want dan is de bandbreedte van het netwerksignaal dat hij overneemt te zwak. Een mooi alternatief lijkt me de dLAN 200 AV Wireless N Starter Kit van Devolo (€ 150). Die gebruikt het elektriciteitsnetwerk om je signaal te versterken.

Plug je router in huis via ethernet op een van de twee toestelletjes, steek het tweede apparaat ergens in de buurt van de tuin, en je hebt buiten meteen een draadloze zone.

Draagbare oplossing
Bovenstaande oplossingen zijn handig als je een en ander op voorhand kan plannen. Een instant alternatief is simpelweg je iPhone/iPod- of Android-dock buiten zetten, en daar eventueel nog speakers op aansluiten.

Hoewel dat laatste meestal niet hoeft: de betere toestellen hebben meerdere speakers ingebouwd en blazen een ordentelijk aantal decibels de lucht in. Ze komen in alle maten, gewichten, prijzen en merken, met als bijkomend voordeel: je kan er ook muziek op afspelen die je gasten op hun smartphone hebben staan.

Voor audiofielen
Een relatieve nieuwigheid is dat ‘audiofiele’ merken sinds kort ook ‘buitenmodellen’ op de markt brengen. Een mooi voorbeeld is de Beolit 12 (€ 699) van Bang & Olufsen, een geluidssysteem dat eruitziet als een tinnen picknickmand met daarin een setje speakers die een soort virtuele surround leveren.

gerelateerde items