Voor het eerst sinds 1999 tekent de muziekindustrie nog eens wat groei op. Eindelijk lijken platenfirma’s de voordelen in te zien van digitale muziek. In steeds meer landen komt er meer geld binnen via digitale kanalen dan via de traditionele verkoop.

De totale omzet van alle platenfirma’s bedroeg circa 16,5 miljard dollar. 5,6 miljard dollar – of 34 procent – komt uit digitale muziek. Dat zijn downloads, zoals via de iTunes Store, maar ook streaming van muziekvideo’s via YouTube, en muziekdiensten zoals Spotify en Deezer.

Jarenlang vocht de muziekindustrie een verbeten strijd uit tegen illegale downloads. Maar het tij lijkt te keren, nu consumenten toegang krijgen tot betaalbare en gebruiksvriendelijke manieren om muziek legaal in handen te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd voor IFPI, de koepelorganisatie van de platenfirma’s, en dat vermeld wordt in hun gloednieuw jaarrapport.

Dat rapport maakt duidelijk dat de muziekindustrie eindelijk door heeft wat al heel lang beweerd werd: als muziek betaalbaar en zonder poespas (lees: DRM) online te koop is, dan zullen mensen betalen in plaats van te downloaden.