Spotify en iTunes Store

Ondanks de hype rond Spotify en co, zijn het toch nog online muziekwinkels die het best scoren. Van die 5,6 miljard dollar is ongeveer zeventig procent afkomstig van sites als de Apple iTunes Store, Google Play en Microsofts Xbox Music. Zij verpatsten vorig jaar 4,3 miljard liedjes; ongeveer de helft als onderdeel van een album. IFPI merkt op dat steeds mensen liever een volledig album kopen in plaats van een single, wat de meeste muzikanten alleen maar gelukkiger zal maken.

De grootste streamingdienst is Spotify, dat afgelopen jaar het aantal betalende gebruikers zag stijgen tot vijf miljoen. De dienst zegt dat ongeveer twintig procent van alle gebruikers betalen, dus dat zou willen zeggen dat er in totaal 25 miljoen mensen Spotify wel eens opzetten. Het nummer twee is Deezer, met drie miljoen betalende abonnees.

Nu wil de hoerastemming rond digitale muziek niet zeggen dat de cd dood is. Fysieke dragers blijven nog het gros van de inkomsten leveren. Maar de trend is duidelijk: de verkoop van schijfjes daalt, digitale muziek stijgt.

2/2
gerelateerde items