Redactie

Muzieklobby VS bindt strijd aan met Usenet

De Amerikaanse muzieklobby RIAA richt zijn pijlen op nieuwsgroepen en dient een klacht in voor een rechtszaak. De klacht is in eerste instantie gericht op Usenet.com, dat tegen betaling toegang geeft tot de nieuwsgroepen van Usenet. In die klacht zegt RIAA dat nieuwsgroepen miljoenen auteursrechtelijk beschermde werken bevatten. Als de muzieklobby de zaak wint, dan is het niet uitgesloten dat internetproviders en honderden universiteiten in de VS een soortgelijke aanklacht in de bus krijgen.

In eigen land onderneemt de muziekindustrie al langer acties tegen nieuwsgroepen met illegale bestanden. In 2004 eiste de Internationale Federatie van Muziekproducenten IFPI al dat Telenet de toegang tot nieuwsgroepen zou afsluiten. Telenet verklaarde toen dat het zich niet verantwoordelijk zag voor de illegale inhoud en dat het enkel de toegang aanbood tot het netwerk van Usenet.

Ondertussen heeft IFPI een samenwerkingsovereenkomst met de vereniging van internetproviders (ISPA). Die overeenkomst komt erop neer dat de providers de toegang tot nieuwsgroepen met illegale muziekbestanden (of links naar deze bestanden) verwijderen als IFPI hen hierop wijst. In 2007 werden er zo al 477 nieuwsgroepen in België afgesloten op vraag van de organisatie.

Usenet.com kan een precedent vormen in de Amerikaanse rechtsspraak. De website biedt betaalde toegang tot de nieuwsgroep aan en adverteert onder meer door te zeggen dat gebruikers miljoenen mp3-bestanden kunnen vinden op het netwerk. Die bewering zet de site in een zwakke positie als zij zich moet verdedigen voor de rechter.

Een veroordeling van Usenet.com kan als precedent worden beschouwd als RIAA dezelfde klacht neerlegt tegen Amerikaanse internetproviders en universiteiten. Dan kan de muzieklobby in andere rechtszaken verwijzen naar de zaak tegen Usenet.com om zijn gelijk te halen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.