Songschrijvers, componisten en muziekuitgevers gaan meer geld vragen van Apple en andere online verkopers. Niet alleen voor muziek maar ook voor gedownloade films en tv-shows.

De redenering is dat er ook muziek in films en tv-series wordt gebruikt. De sector wil zelfs compensatie voor de dertig seconden voorbeluistering binnen iTunes. De vraag komt onder meer van de American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) en Broadcast Music Inc (BMI).

Het is onwaarschijnlijk dat het publiek blij is met de eisen van de sector. Toch benadrukken de organisaties dat ze onder aan de spreekwoordelijke voedselketen staan. Dit terwijl televisienetwerken en grote film- en muziekstudio's er ook een graantje van meepikken.

9,1 cent
"Wij verdienen 9,1 dollarcent per verkocht nummer", zegt Rick Carnes, president van de Songwriters' Guild of America. "Gisteren kreeg ik een cheque voor twee cent en dat is geen grap. Mensen denken dat we rijk worden van het internet, maar het gaat maar om een klein bedrag. We hebben meerdere bronnen van inkomsten nodig."

De discussie gaat voor een groot deel over licenties. Zo zijn er de performance fee en de mechanical fee. De eerste is een vergoeding voor het afspelen van muziek in een restaurant of tijdens een voetbalmatch en wordt geïnd door organisaties als ASCAP en BMI. De mechanische vergoeding is er voor het recht om het nummer op te nemen of te distribueren.