Volgende week trekken de grootste spelers uit de mobiele industrie naar Barcelona voor het Mobile World Congress. Ook ZDNet zal met enkele redacteurs aanwezig zijn. We geven alvast een voorproefje van wat je kan verwachten, al is het nog maar een fractie van wat er allemaal op de beurs te beleven zal zijn.

Er is een algemene trend zichtbaar dat bedrijven hun toptoestellen tijdens eigen persevenementen voorstellen. Op die manier zijn ze natuurlijk zeker dat alle aandacht naar hun toestel gaat, en het niet wordt ondergesneeuwd door alle andere productaankondigingen. Toch blijft MWC een belangrijke beurs met veel nieuws.

Huawei wil Europa veroveren

Achter de schermen is Huawei een van de grootste leveranciers van 3G-netwerkapparatuur ter wereld, maar als smartphonemerk zijn ze bij ons nauwelijks bekend. Het Chinese bedrijf heeft in 2013 de ambitie om wereldwijd de derde grootste smartphonefabrikant te worden en we hopen dan ook heel wat nieuwe dingen te zien.

Onlangs kregen we in Brussel nog de 6,1 inch Ascend Mate voorgeschoteld en de verwachting is dat tijdens MWC een opvolger voor de Ascend P1 zal worden getoond.

Nokia pakt uit

Nokia heeft op maandag een grote persconferentie gepland met een focus op Windows Phones en de goedkope Asha-reeks. Nokia stelde vorig jaar tijdens MWC de Nokia 808 PureView (Symbian) voor. De Finnen zouden de PureView-technologie nu ook naar Windows Phone willen brengen en misschien krijgen we daar al iets van te zien in Barcelona.

Er doen ook al lange tijd geruchten de ronde over een Windows-tablet. Nokia zou er inderdaad over nadenken, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat we hier al meer over te weten komen op MWC.

Asus doet mysterieus

Asus brengt een mysterieus metalen toestel naar het Mobile World Congress, maar het onderstaande filmpje laat ons voorlopig nog het raden naar wat de fabrikant precies zal aankondigen.

Samsung en HTC houden het stil

Samsung hield het vorig jaar stil tijdens MWC en kondigde de Galaxy S3 pas aan tijdens een eigen evenement in mei. Ook voor de Galaxy S4 is er dit jaar naar verluidt al een eigen evenement gepland in maart. Er is natuurlijk wel nog de Galaxy Note 8.0, die we vermoedelijk in Barcelona te zien krijgen.

HTC pakte vorig jaar op MWC wel nog uit met de nieuwe One X en One S. Maar dit jaar heeft de fabrikant de nieuwe vlaggenschipsmartphone, de HTC One, reeds voorgesteld tijdens een eigen persevenement in Londen. Het zal vermoedelijk dus stil blijven in het kamp van de Taiwanese fabrikant.