De manier waarop we met muziek omgaan is de laatste jaren enorm veranderd, met een sterke nadruk op digitale audiobronnen en streaming. Die trend is ook NAD niet ontgaan, en daar speelt de audiospecialist nu op in met drie compacte, digitale audiocomponenten: de D7050 Direct Digital Network Amplifier, de D 3020 Hybrid Digital Amplifier en de D1050 USB DAC.

De digitale audiocomponenten zijn om verschillende redenen opvallend te noemen. In de eerste plaats omwille van de aparte, herkenbare vormgeving, die radicaal afwijkt van de andere toestellen van het merk. Daardoor kunnen ze zowel in een liggende als staande oriëntatie worden neergezet. Maar er is meer...

Eerbetoon aan de seventies
De D 3020 Hybrid Digital Amplifier (499 euro) doet mogelijk een belletje rinkelen bij wie al een tijd meedraait in de audiowereld.

In de jaren zeventig had NAD immers ook een 3020 in het aanbod, en die betaalbareversterker - die destijds wist te concurreren met aanzienlijk duurdere toestellen - was voor het merk een mijlpaal. Hij groeide dan ook uit tot een echte klassieker.

Of de nieuwe D 3020 een vergelijkbare rol zal kunnen vervullen, dat kan alleen de toekomst uitwijzen. De specificaties zien er alvast veelbelovend uit, met heel wat mogelijkheden voor zowel analoge als digitale randapparatuur.

Dat vertaalt zich onder meer in analoge en digitale ingangen (optisch, coaxiaal en zelfs een asynchrone USB-aansluiting voor een PC), maar ook in een draadloze Bluetooth-verbinding mét ondersteuning voor het hoogwaardige apt-X.

Onderhuids gaat een versterker schuil met een vermogen van tweemaal 30 watt. Dat lijkt niet zoveel, maar NAD claimt dat de D 3020 krachtiger klinkt dan de cijfers aangeven. Dat betekent meteen ook dat hij een ruime waaier speakers probleemloos kan aansturen.

Alles-in-één met digitale versterking
De D 7050 (899 euro) komt nog wat ambitieuzer aan de start. Zo maakt deze 'netwerkversterker' bijvoorbeeld gebruik van NAD's hoogwaardige Direct Digital-versterkertechnologie - bekend uit onder meer de M2 en C390 DD - die ruis en vervorming tot een absoluut minimum terugbrengt.

Het netwerkluik is UPnP-compatibel, wat betekent dat er eenvoudig muziek gestreamd kan worden die op een pc of NAS staat. Verder is er ondersteuning voor Wi-Fi en Bluetooth - opnieuw inclusief apt-X - én is de D 7050 ook AirPlay-compatibel, zodat er draadloos muziek gestreamd kan worden vanuit iTunes of een iPhone/iPad.