Met de C446 stelt NAD z'n eerste 'digital media tuner' voor. Het toestel combineert een klassieke radiotuner met afspeelmogelijkheden voor digitale media.


De C446 mag er dan wel eerder bescheiden uitzien in z'n klassiek kleedje, toch biedt het toestel een weelde aan mogelijkheden.

In eerste instantie is er een uitgebreid aandacht voor 'klassieke' radio-ontvangst. Concreet betekent dit dat er een AM/FM-radiotuner in het toestel zit die RDS-compatibel is. Daarnaast is er ook nog een DAB+-ontvanger aan boord, die de nieuwste standaard voor digitale radio ondersteunt.

Ook online
Zoek je jouw favoriete station liever op internet op, dan kan dat ook: dankzij de netwerkaansluiting (bedraad of draadloos) is de C446 verbonden met een uitgebreide zenderlijst van vTuner waarin momenteel meer dan 15.000 zenders zitten en meer dan 10.000 podcasts.

De webradiozenders zijn overigens niet alleen toegankelijk op het toestel, maar kunnen via de speciale portaalsite van NAD ook netjes geordend worden in een persoonlijke favorietenlijst.

Streaming naar believen
Naast die radiomogelijkheden is de NAD C446 ook geschikt voor het afspelen van digitale audiobestanden, zowel in lossless als lossy indelingen.

Dat kan van verschillende opslagmedia: een usb-stick of harde schijf (zowel in FAT32 als NTFS-indeling), een NAS of computer (via het thuisnetwerk), of een smartphone of tablet (iOS en Android).

Voor de bediening levert NAD een klassieke remote mee, al kunnen smartphone- en tabletbezitters de nieuwe C446 ook eenvoudig bedienen met een app zoals Twonky Mobile of PlugPlayer. De C446 is immers UPnP-compatibel.

Wie ook nog een iPod wil aansluiten, kan bij NAD terecht voor een optionele dock.

Cd-speler zonder loopwerk
NAD blijft bij al die features gelukkig wel de geluidskwaliteit centraal stellen. Meer nog: de fabrikant baseerde zich bij de bouw van de C446 Digital Media Tuner op de ervaring die opgedaan werd bij de bouw van cd-spelers.

Dat vertaalt zich in hoogwaardige D/A-omzetters, op-amps, gescheiden voedingscircuits en ga zo maar door. Eigenlijk lijkt alleen het loopwerk te ontbreken tegenover een klassieke cd-speler. Het geluid uitvoeren naar een versterker kan via een analoge uitgang (op stereo cinch) of een digitale uitgang (optisch).

De nieuwe NAD C446 is vanaf nu verkrijgbaar bij de NAD-dealers voor een adviesprijs van 799 euro.