Momenteel zijn er persistente geruchten dat Apple 3,2 miljard dollar gaat betalen voor Beats Electronicas. Met de aankoop zou de iPhone-bouwer zijn ambities om Spotify en co te beconcurreren een stevige boost geven. Beats is bovendien een van de succesvolste fabrikanten van mobiele hoofdtelefoons, en werd mede opgericht door rapper en producer Dr. Dré. Nieuws over de mogelijke overname werd door de zakenkrant The Financial Times uitgebracht.

Apple hield lang tijd vast aan het verkopen van digitale muziek via de iTunes Store. Maar dat model staat steeds meer onder druk, omdat consumenten steeds meer opteren voor ongelimiteerde streamingdiensten zoals Spotify en Deezer. Er is een kanteling in het consumentengedrag, waarbij het 'bezitten' van muziek minder belangrijk wordt dan de 'toegang' tot enorme bibliotheken. 

Er zijn al langer geruchten dat Apple op deze trend wil reageren door zelf een streamingdienst te starten. Hun eigen iRadio telt op dat vlak niet mee, omdat de luisteraar enkel een artiest kan ingeven als startpunt en de dienst de verdere liedjesselectie voor zijn rekening neemt.

Beats is in Europa vooral bekend voor zijn hippe en bij jongeren populaire hoofdtelefoons. Maar in de V.S. baat het bedrijf sinds begin dit jaar ook een streamingdienst uit, Beats Music. Beats Audio werd opgericht door Dr. Dré en platenbaas Jimmy Lovine. Die beiden zouden, volgens de geruchtenmolen, adviseurs worden voor Apple-baas Tim Cook.

Beats werd groot omdat zij net op het juiste moment hoofdtelefoons uitbrachten specifiek gericht op een nieuwe groep muziekfans: jongeren die vooral mobiel naar muziek luisteren en daarbij geen ouderwetse hifi-hoofdtelefoon op het hoofd willen. Daarbij bleek die groep bereid om toch ook een groter bedrag neer te tellen. Op marketingvlak speelde het bedrijf het slim door allerlei celebrity endorsements, zoals met Lady Gaga en David Guetta. Beats werkte daarvoor samen met Monster, een samenwerking die in 2012 ten einde kwam. 

Een eventuele overname zou niet het eerste contact zijn tussen Beats en de elektronica-industrie. Voor een tijdje was er ook een intense samenwerking met HTC, die op een bepaald punt ongeveer de helft van Beats kocht voor 300 miljoen dollar. Na financiële moeilijkheden bij HTC, besloot Beats de HTC-participatie terug te kopen. Als Apple inderdaad 3,2 miljard dollar ophoest voor het bedrijf, dan was dat meteen een van de betere gokjes op financieel vlak van het afgelopen jaar.