De toonaangevende on-demanddienst Netflix verwacht binnen een tot twee jaar streams in Ultra HD aan te bieden. De dienst vermoedt dat 4K-video eerst via streaming beschikbaar zal zijn.

Netflix is bij ons (officieel) niet te krijgen, maar is zowat het belangrijkste videodienst in de Verenigde Staten. Het laatste jaar is het ook bezig aan een expansie in Europa, onder andere in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Via een eenvoudige hack kan Netflix wel bekeken worden op een Apple TV in België en Nederland.

Abonnees op Netflix kunnen nu kiezen uit drie streamingkwaliteiten, met Full HD aan een maximale bitrate van 3,8 mbit/s als summun. Dat komt neer op een maximaal verbruik van 1,7 GB per uur.

Het verbruik voor 4K zou echter veel hoger liggen. Een Ultra HD-beeld bevat immers vier keer zoveel beeldpunten als Full HD. In een interview met The Verge zegt Neil Hunt, de topman verantwoordelijk voor de videotechnologie van Netflix, dat hij zijn hoop pint op betere compressietechnieken en krachtige decoders bij de kijkers thuis.