D-Link lanceert een nieuwe lijn NAS-drives voor netwerkopslag: de ShareCenter Pulse (DNS-320) en ShareCenter Shadow (DNS-325).
De nieuwe NAS-oplossing van D-Link richten zich op thuisgebruikers, bijvoorbeeld voor streaming audio en video via een netwerkspeler of gewoon voor dataopslag. In beide gevallen ligt de nadruk duidelijk op gebruiksgemak.

Plaats voor twee schijven
In beide gevallen gaat het om een NAS-behuizing waarin plaats is voor twee 3,5-inch SATA-schijven. Dankzij de ondersteuning voor RAID-1, wordt de inhoud verdeeld over twee schijven met een systeem van gegevensredundantie. Eenvoudiger gezegd komt dat erop neer dat er geen gegevens verloren gaan wanneer één van beide schijven het begeeft. Daarnaast kan er ook nog een externe harde schijf aangesloten worden via USB.

Gedownloade of gestreamde digitale inhoud van internet kan rechtstreeks worden opgeslagen op de ShareCenter en belangrijke bestanden worden automatisch bewaard en beschermd met een ingebouwde back-up. Je kan gebruikers en groepen ook afzonderlijke toegangsrechten geven tot bepaalde mappen - handig wanneer meerdere personen in huis gebruikmaken van de NAS.

Meerwaarde voor multimediagebruik
Interessant om weten voor multimediagebruik, is dat beide modellen support bieden voor een uPnP media server voor streaming doeleinden. Daarnaast is er ook een BitTorrent-client voor peer-to-peer downloads aanwezig.

Het topmodel, de Shadow (DNS-325), biedt een snellere processor, meer geheugen en een aluminium enclosure. Daarnaast heeft hij ook bijkomende functies die met name voor multimediagebruik interessant zijn, zoals de mogelijkheid om lokaal of via internet muziekbestanden te streamen. De DNS-325 biedt verder ook ondersteuning voor Squeeze Center, zodat hij de serversoftware voor Logitechs Squeezebox-reeks kan draaien.

Prijs en beschikbaarheid
De D-Link ShareCenter Pulse (DNS-320) is beschikbaar vanaf november voor 122 euro. De ShareCenter Shadow (DNS-325) wordt beschikbaar vanaf de eerste trimester van 2011 voor 264 euro. Deze prijzen omvatten de NAS-drive zonder harde schijven.