Over de nieuwste Nexus-telefoon van Google circuleerden de wildste geruchten. De geruchtenmolen kan nu tot rust komen, want deze door LG gebouwde smartphone is vanaf vandaag te koop.

De Nexus-lijn wordt gedragen door Google en omvat telefoons en tablets die een 'pure' Android-ervaring bieden. Dat is ook waar voor de Nexus 5, dat de allernieuwste versie van Android gebruikt. Deze Kit Kat-editie is verder nog voor geen enkel ander toestel beschikbaar.

De '5' in de naam verwijst naar de schermgrootte. Deze Nexus is dus best een grote smartphone, en vermoedelijk ook eentje die een mooie beeldervaring biedt. Het scherm is immers een Full HD IPS-exemplaar van LG - en dat betekent doorgaans mooie kleuren en goede kijkhoeken.

In tegenstelling tot pakweg de iPhone is een Nexus-telefoon zelden een vlaggenschip qua specificaties, hoewel ze dan ook weer niet low-end te noemen zijn. De prijs maakt het duidelijk: de Nexus 5 zal 399 euro kosten, wat mijlenver afstaat van toptelefoons zoals de Samsung Galaxy S4 of iPhone 5s.

Voor die prijs mag de hardware er zeker staan. De Nexus 5 wordt bijvoorbeeld aangedreven door een quad-core Snapdragon 800 aan 2,26 GHz. De telefoon bevat ook een 8 megapixelcamera, waarvan LG pocht dat de beeldstabilisatie van een zeer hoog niveau is. Het gaat om dezelfde technologie die ook present is in LG's G2.