Toon alles (6)
Jamie Biesemans

Twee nieuwe iPads

De vierde generatie van de iPad krijgt vooral een nieuwe processor (de A6X, dubbel zo snel als de vorige, aldus Apple) en natuurlijk ook de nieuwe Lightning-connector. Er zijn nog wel wat verbeteringen, maar een grote stap neemt Apple eigenlijk niet. Maar aangezien de prijs hetzelfde blijft, krijgt iedereen die nu een iPad gaat kopen wel meer waar voor zijn geld.

De grote 'verrassing' was de iPad mini. Iedereen wist dat het ging komen; het ging zo ver dat Apple-marketingman Phil Schiller er over grapte. Dat Steve Jobs ook zweerde dat een kleiner scherm nooit zou werken werd even onder de mat geveegd, om plaats te maken voor de voorstelling van een indrukwekkend dunne iPad.

De mini is 7,2 mm dik en "licht als een schriftje": 308 gram. De resolutie is vergelijkbaar met de iPad 2 (1.024 x 768), wat betekent dat apps niet moeten worden aangepast.

"Anderen hebben geprobeerd met een klein scherm een tablet te maken, maar dat is mislukt", aldus Schiller. Hij maakte expliciet de vergelijking met de Google Nexus-tablet: "Ons scherm is groter, de tablet is lichter en de schermrand is veel dunner". Schiller deed z'n best om aan te tonen dat er een "hemelsbreed" verschil is tussen 7-inch Android-tablets en de nieuwe iPad mini.

Hij deed dat door dezelfde apps op de twee platformen te vergelijken. De voorbeelden die werden gekozen toonden dat Android-apps op tablets vaak uitgerekte telefoonapps zijn.

De tegenvaller in de vergelijking is echter de prijs. De Google Nexus 7 waarmee de iPad mini vergeleken werd kost 199 dollar, de iPad mini 329 dollar.

De iPad mini start aan (wellicht) 329 euro voor de 16 GB versie, en zal in de dezelfde configuraties te koop zijn. De duurste kost 659 euro. De iPad 2 blijft in het assortiment, met de vernieuwde iPad als topmodel. 

Voorbestelling van de iPad mini zijn mogelijk vanaf 26 oktober, met beschikbaarheid van het WiFi-model op 5 november. De iPad mini met WiFi en 3G zal voor iets later zijn.

gerelateerde items