Amazon heeft zijn aanbod Kindle-tablets danig vernieuwd. Het nieuwe topmodel is de Kindle Fire HDX 8.9, dat een ongelooflijke 2.560 x 1.600 resolutie op zijn scherm toont. En het is betaalbaar. Amazon ziet de tablets als een goede manier om mensen aan te zetten tot het aankopen van e-boeken uit zijn Kindle Store-winkel.

Inmiddels is Amazon toe aan zijn derde generatie tablets. Samen met de Kindle Fire HDX 8.9 brengt de webwinkel ook een Kindle Fire HDX (met 7-inch Full HD-scherm) en een Kindle Fire HD (ook met 7 inch scherm, maar 1.280 x 800 resolutie). De vorige generatie Kindle HD-tablets blijven beschikbaar aan een lagere prijs.

Het is vooral de HDX 8.9 die best wat indruk maakt, want door zijn hoge resolutie biedt het een ppi van 339, tegenover 264 ppi van de iPad. Vrij vertaald: het beeld op de Kindle HDX toont heel wat scherper, wat met name bij het lezen van tekst een plus is. 

Maar ook de andere specificaties zijn best wel het bekijken waard. De tablet wordt aangedreven door een Snapdragon 800 quadcore-processor, bijgestaan door 2 GB werkgeheugen. Normaliter zou dit meer dan genoeg kracht moeten zijn voor een vlotte gebruikerservaring. De HDX 8.9 is bovendien zeer licht (374 gram), met dank aan een behuizing uit magnesium.

De meeste Kindle Fires zijn beschikbaar met 16, 32 of 64 GB geheugen. Hoewel de Amazon-tablets Android gebruiken, werken ze niet samen met Googles Play Store. Je haalt apps uit de Amazon App Store, dat veel apps deelt met de Play Store. Sinds kort is de Amazon App Store ook toegankelijk voor niet-Amerikanen.

Een nogal unieke feature is een Mayday-knop, waarmee je met een druk op een knop een videochat begint met de supportafdeling van Amazon. Het is echter onduidelijk of deze feature ook voor buitenlanders beschikbaar is.