Cambridge Audio heeft heel wat nieuws opgespaard voor CES: een nieuwe DAC (de DACMagic 100), muziekstreamer (de Stream Magic 6) én stereocombinatie maken hun opwachting op de beurs.Vooral die laatste is een opmerkelijke verschijning. De Azur 851A en Azur 851C - opvolgers van de populaire 840 Series - borduren voort op de klassieke combinatie van cd-speler en versterker, maar geven een heel eigen tintje aan het gekende thema.

Manusje-van-alle-werk
De 851C is immers niet zomaar een cd-speler, maar een ingenieuze combinatie van een cd-speler, DAC en digitale voorversterker. Net als de 851A, de nieuwe geïntegreerde stereoversterker van Cambridge Audio, belooft de 851C een maximale flexibiliteit te koppelen aan een hoogwaardige muziekweergave.

De 851C wil dan ook het hart zijn van een fraaie hifiset, waarbij de geïntegreerde DAC het mogelijk maakt om de geluidskwaliteit van een resem digitale bronnen een welkom duwtje in de rug te geven - zowel via de digitale ingangen als USB (tot 24-bit/192 kHz).

Dubbele AD1955 DAC-chips van Analog Devices staan in voor de omzetting, in combinatie met geoptimaliseerde upsampling via een 32-bit processor. Dat resulteert in een jitterarme datastroom, iets waarbij ook de cd-speler natuurlijk z'n voordeel doet. Dankzij de digitale volumeregeling kan de 851C zelfs rechtstreeks met een eindversterker of actieve speakers verbonden worden, zowel via de gebalanceerde als niet-gebalanceerde uitgangen.
 


Fors en subtiel
De 851A maakt gebruik van Cambridge Audio's eigen klasse XD-technologie, en biedt volgens de fabrikant een maximum aan detail en een minimum aan vervorming. Het ruim bemeten vermogen van 120 watt per kanaal (200 watt bij 4 ohm) moet er bovendien voor zorgen dat de 851A een erg ruim aanbod high-end luidspreker probleemloos kan aansturen.

Voor de aansluiting van bronnen staan maar liefst zeven RCA-aansluitingen en twee XLR-inputs klaar.

Prijs en beschikbaarheid
De Azur 851A en 851C van Cambridge Audio worden normaal gezien rond maart 2012 in de winkel verwacht.

Een officiële richtprijs voor de Belgische en Nederlandse markt moeten we jullie voorlopig schuldig blijven, maar de Britse (1.199,95 pond per stuk) en Amerikaanse (1.999 US dollar per stuk) adviesprijzen geven alvast een idee.