Kort op de hielen van de vernieuwde 800-speakers, komt Bowers & Wilkins met een ander belangrijk nieuwe lancering. De Zeppelin, wellicht de meest iconische draadloze speaker ooit, verschijnt na vijf jaar in een nieuwe uitvoering.

In grote lijnen is de vorm hetzelfde gebleven, vergeleken met de oorspronkelijke Zeppelin die acht jaar geleden voor het eerst verscheen en drie jaar later in een lichtjes aangepaste versie. Verandering was niet echt nodig, want het aparte design wordt erkend als iets heel bijzonder en is behoorlijk tijdloos.

 

 

Toch zijn er belangrijke details anders. Zo is de beugel vooraan weg, omdat er weinig vraag is naar een dock. In de plaats wordt muziek volledig draadloos naar de nieuwe Zeppelin gestuurd. Voor Apple-fans is er de optie Airplay, voor Android-gebruikers en anderen is er Bluetooth – incluis ondersteuning voor de aptX-codec. Ten slotte is de speaker ook Spotify Connect-compatibel. “Hierdoor wordt de Zeppelin veel universeler dan voorheen”, luidt het bij Bowers & Wilkins.

Ook opvallend is dat het zwarte luidsprekerstof van de originele Zeppelin nu vervangen wordt door een akoestisch neutraal materiaal met een subtiel patroontje. Kijk je achteraan, dan blijken ook de grote baspoorten verdwenen.

Dat laatste heeft te maken met de ingrijpende veranderingen qua driveropbouw bij de nieuwe Zeppelin. Het toestel heeft vijf nieuwe driver units: twee double dome-tweeters uit de betere CM-luidsprekerreeks, twee midrange drivers op basis van de FST-technologie die ook te vinden is bij de 800 Series Diamond, en een nieuwe 6,5 inch woofer die naar voren gericht is.

 

 

De twee baspoorten achteraan zijn dus niet langer nodig, wat de plaatsing van de Zeppelin ook eenvoudiger maakt. Bij de originele versie moest vanwege die baspoorten instellen of de dock dicht of ver van een muur stond. Dat hoeft niet langer.