Bij Bang & Olufsen organiseren ze een feest voor luidsprekerfanaten. Het Deense merk lanceert niet één, maar drie nieuwe speakers. Allemaal hebben ze geen nood aan luidsprekerkabels.

De BeoLab 17 en 18, en de Beolab 19-subwoofer ogen stuk voor stuk toch wel heel apart. Eigenzinnig design, dat verwachten we sowieso bij Bang & Olufsen, maar in dit geval is de gemene deler op technisch vlak de aandachtstrekker. De drie speakers gebruiken allemaal Immaculate Wireless Sound om geluid kabelloos van de bron naar de luidspreker te brengen.

B&O toonde deze technologie al op de CEDIA-beurs in september, en het is gebaseerd op de nieuwe WiSA (Wireless Speaker and Audio)-standaard. WiSA is een draadloze techniek die op de 5-GHz frequentieband opereert, en draadloze, lossless audiotransmissie zonder enig kwaliteitsverlies belooft. Het is klaar voor hoge resolutie-audio, want de transmissie stuurt een 24-bit digitaal signaal door. 

De nieuwe BeoLabs zijn de eerste speakers die WiSA gebruiken. Interessant is dat je dankzij de nieuwe technologie tot een 7.1-opstelling zonder kabels kan creëren. Min of meer toch, want de actieve speakers vereisen wel nog stroom.

Een zender kan een BeoVision 11-televisie zijn, een nieuwe BeoLab Transmitter 1, of een WiSA-compatibele tv of receiver. De lijst van die laatste is op dit moment echter zeer beperkt. Aangezien Sharp en Pioneer lid zijn van de WiSA-groep, bestaat de kans dat de draadloze technologie naar hun producten komt.